Dry patch

Gepubliceerd op 5 juli 2023 om 18:00

Zomer en gazon

Zomer is de tijd om te genieten van het gazon, je hebt in het voorjaar al het werk gedaan om je gazon weelderig en groen te maken. In de zomer onderhoud je het gazon gewoon door te bemesten (Pure Sport & Golf), te irrigeren, wat onkruid te wieden en natuurlijk te maaien. Ondanks al het werk en de tijd die je in het voorjaar aan het gazon hebt besteed, kunnen er nog steeds problemen ontstaan, zoals dry patch.

Dry patch op het gazon zijn stukjes hydrofobe grond die geen water kunnen opnemen. Dit betekent dat het gras op deze plekken van het gazon zal verkleuren en afsterven wanneer er niets aan gedaan word. Vaak herkennen we deze plekken op het gazon pas als het al te laat is.

Hoe kunnen we droge plekken op het gazon identificeren voordat delen van het gazon beginnen af te sterven?

Dry patches op het gazon kunnen lichter van kleur lijken in vergelijking met het omringende gezonde gras. Ze kunnen een doffe, geelachtige of bruinachtige tint hebben. Gebieden van het gazon die worden aangetast door dry patch kunnen langzamer groeien in vergelijking met de rest van het gazon. Het gras op deze plekken kan korter, dunner en minder dicht zijn. Als je deze plekken op het gazon herkent, kun je ze eenvoudig testen door er water op te gieten. Water dat op dry patch wordt aangebracht, kan zich ophopen, niet gelijkmatig verspreiden en langzaam in de grond doordringen. Wanneer je op de droge plekken drukt met je voet of een schop, kan de grond hard of verdicht aanvoelen. In sommige gevallen kan water zelfs samenklonteren en van het oppervlak afrollen in plaats van te worden opgenomen.

Hoe ga je om met dry patch?

Als dry patch op het gazon is geïdentificeerd, is het tijd voor de behandeling. Het is belangrijk om het gebied van het gazon dat last heeft van dry patch te beluchten. Je kunt een riek voor gebruiken, de pinnen in de grond duwen en de handgreep iets naar achteren trekken. Dit zal de grond breken en lucht en water toelaten. Herhaal dit op verschillende plaatsen in het aangetaste gebied van het gazon. Het is ook een goed idee om wat nieuwe grond toe te voegen, gewoon een klein beetje vers organisch materiaal dat water kan vasthouden zoals bijvoorbeeld wormenhumes. Je kunt ook Pure Yucca gebruiken, een organische wetting agent. Pure Yucca breekt de afstotende wasachtige stoffen af die zich vormen op de bodemdeeltjes en bevordert een betere infiltratie van water. Na de behandeling is het tijd om de droge plekken op je gazon te irrigeren. De beste manier is niet met sproeiers, maar door water direct uit de slang te laten vloeien. Zorg ervoor dat je diep bewatert. Als het gras op de plekken die zijn aangetast door droge plekken niet herstelt, zorg er dan voor dat je het opnieuw inzaait.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.