Blog

Alle artikelen

Wortelrot in het gazon

Wortelrot kan uw gazon volledig om zeep helpen dus het is belangrijk wortelrot te kunnen herkennen en te bestrijden. Gelukkig is wortelrot in het gazon goed te bestrijden zonder chemicaliën. 

Lees meer »

Een jong gazon: wel of niet verticuteren?

Wanneer u een jong gazon heeft, tussen 0 en 4 jaar oud, is verticuteren niet slechts een slechte keuze, het zou helemaal geen overweging moeten zijn. Er zijn alternatieve methoden die het jonge gazon kunnen ondersteunen zonder de negatieve impact van verticuteren.

Lees meer »

Waarom zaden soms niet willen ontkiemen

Soms willen graszaden maar niet ontkiemen, dit komt door Zaaddormantie. Zaaddormantie is een natuurlijke toestand van zaden waarbij ze niet ontkiemen, zelfs als de omstandigheden zoals vocht, temperatuur en licht gunstig zijn. Normaal helpt deze rusttoestand de zaden te overleven in ongunstige omstandigheden, zoals extreme kou of droogte, tot wanneer de omgeving optimaal is voor groei, soms komen ze echter niet op eigen kracht hieruit.

Lees meer »

Organische meststoffen, hoe zit het met stikstof

Gazononderhoud vereist aandacht voor voeding, waarbij stikstof een cruciale rol speelt. Vooral organisch gebonden stikstof, vaak aanwezig in de vorm van eiwitten, is essentieel voor het onderhouden van een gezond en robuust gazon. Dit artikel duikt in de wereld van organische stikstof in organische meststoffen.

Lees meer »

Duurzaam Gazononderhoud in Nederland en België: Lessen uit Seattle

In Seattle heeft een recente studie aangetoond dat natuurlijke gazon- en tuinverzorgingspraktijken substantiële milieu- en kostenbesparingen kunnen opleveren. Deze bevindingen kunnen ook van grote waarde zijn voor Nederland en België, waar duurzaam landbeheer en waterbeheer essentiële thema's zijn gezien de geografische en klimatologische eigenschappen van deze landen.

Lees meer »

Welke Grassoort is geschikt voor mijn gazon

Iedereen heeft wensen en verwachtingen van zijn gazon. De keuze voor de juiste grassoorten is dan ook erg belangrijk. Hier een klein overzicht en beschrijving van de verschillende (koude seizoen) grassen die veelvuldig voorkomen in graszaad mengsels en gezonnen. Vaak bepalen de dominante soorten waar een type grasmengsel voor geschikt is.

Lees meer »

Effectief doorzaaien van het gazon

Voor een dicht en gezond gazon is doorzaaien een belangrijke stap. Er zijn veel redenen waarom er kale plekken of ene slechte gras bezetting ontstaan, het is echter belangrijk dit op te vullen met gezond gras, om mos en onkruid te verdringen. In dit artikel leest u hoe u kunt doorzaaien en waarom doorzaaien belangrijk is.

Lees meer »

Vilt in het gazon

Voor veel gazon liefhebbers is "vilt" een bekende term. Er zijn echter veel mythes over vilt. Het idee is vaak dat vilt perse slecht is en altijd verwijderd moet worden. Dit is niet waar. In dit artikel bespreken we een aantal mythes met betrekking tot vilt in het gazon, ook gaan we de voordelen van een kleine vilt laag geven.

Lees meer »

De Cruciale Rol van Mycorrhiza Schimmels in Gazononderhoud

In de wereld van gazononderhoud spelen mycorrhiza schimmels een onmisbare rol in de gezondheid en veerkracht van het gras. Deze schimmels vormen een symbiotische relatie met plantenwortels en helpen bij de opname van voedingsstoffen en water juist daar waar de plant op eigen kracht niet bij kan. Hieronder duiken we dieper in op de fascinerende wereld van mycorrhiza's en verkennen we hoe we hun aanwezigheid kunnen ondersteunen voor een gezonder gazon.

Lees meer »

Nat gras en maaien

In dit artikel verkennen we waarom het essentieel is om te wachten met het maaien van je gazon tot het gras volledig droog is. Maaien op een nat gazon kan schadelijk zijn voor zowel het gras als de grasmaaier. We leggen uit wat de risico's zijn van het maaien van nat gras en bieden praktische tips om te bepalen of je gazon droog genoeg is om veilig te maaien.

Lees meer »

Verdieping


Kationen, Anionen, en Hun Cruciale Rol in Gazonverzorging

Kationen zijn positief geladen ionen die in de bodem worden gevonden. Deze omvatten belangrijke macronutriënten zoals kalium (K⁺), calcium (Ca²⁺), en magnesium (Mg²⁺). Anionen daarentegen zijn negatief geladen ionen zoals nitraat (NO₃⁻), fosfaat (PO₄³⁻), en sulfaat (SO₄²⁻), die ook als essentiële voedingsstoffen dienen voor uw gazon.

Lees meer »

Het Belang van CEC in Bodemgezondheid

CEC staat voor Kationenuitwisselingscapaciteit. Het is een maat voor het vermogen van de bodem om kationen, dat zijn positief geladen ionen, vast te houden en uit te wisselen. Deze kationen kunnen essentiële voedingsstoffen zijn zoals calcium (Ca²⁺), magnesium (Mg²⁺), en kalium (K⁺).

Lees meer »

Fotosynthese en gazononderhoud

Fotosynthese is een complex proces dat plaatsvindt in de cellen van planten, met name in de chloroplasten. Het vereist drie essentiële elementen: zonlicht, water en koolstofdioxide. Hier is hoe het werkt:

Lees meer »

Fosfor en fosfaat

"Fosfor" verwijst naar het chemische element met het atoomnummer 15 en het symbool P op het periodiek systeem der elementen. Fosfor is een essentieel element voor alle levende organismen, inclusief planten en dus ook het gras van uw gazon.

Lees meer »

Wat zijn pathogenen

pathogenen zijn micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels, virussen en nematoden, die schadelijk zijn voor andere organismen, waaronder gras. Ze kunnen ziekten en infecties veroorzaken bij de gastheerorganismen, wat kan leiden tot schade aan de gezondheid en het welzijn van die organismen zoals het gras in uw gazon. In het geval van gazononderhoud kunnen pathogenen schadelijk zijn voor het gras en leiden tot symptomen zoals bruine vlekken, groeivertraging en ziekten. Het beheersen en voorkomen van pathogene infecties is belangrijk om de gezondheid van planten en gazons te behouden.

Lees meer »

Symbiose in Gazononderhoud: Samenwerken voor een Gezonder Gazon

Symbiose is een fascinerend biologisch concept waarbij twee verschillende organismen samenleven en wederzijdse voordelen halen uit deze relatie. In het geval van gazononderhoud zijn er interessante vormen van symbiose die kunnen bijdragen aan de gezondheid en vitaliteit van uw gras. In dit korte artikel bespreken we wat symbiose is en hoe het van toepassing is op het onderhoud van uw gazon.

Lees meer »

Wat is de rhizosfeer?

De rhizosfeer is een term die wordt gebruikt in de botanie en de bodemwetenschap om het gebied rond de wortels van planten aan te duiden. Het is een dynamische micro-omgeving waar de wortels van planten en micro-organismen die in de bodem leven interactie hebben. Deze interacties in de rhizosfeer hebben een significante invloed op de groei en gezondheid van planten. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van de rhizosfeer:

Lees meer »

Herbicide

Herbiciden zijn chemische stoffen die specifiek zijn ontworpen om de groei en ontwikkeling van ongewenste planten, zoals onkruid, te remmen of te stoppen. Ze kunnen in verschillende vormen voorkomen, waaronder vloeistoffen, poeders en korrels. Er zijn twee hoofdtypen herbiciden:

Lees meer »