Blog

Alle artikelen

Een Vroeg Seizoen: Is het Voorjaar Echt Begonnen?

De temperaturen zijn uitzonderlijk hoog voor deze tijd van het jaar, en het gras en andere planten ontwaken uit hun winterslaap. Maar wat betekent dit voor uw gazonplannen? Kunt u nu volledig starten met het onderhoud van uw gazon? In dit artikel onderzoeken we de risico's, zodat u als gazonliefhebber een weloverwogen keuze kunt maken.

Lees meer »

Nutriënten en hun Functie voor het Gazon: Calcium

Iedere gazon liefhebber kent het belang van de NPK-meststoffen, de macronutriënten die uw gazon gezond houden. Het is echter zo dat er meer nutriënten dan NPK nodig zijn om uw gazon in topconditie te houden. Vandaag kijken we naar de rol van calcium, een ondergewaardeerd nutriënt dat erg belangrijk is voor het gazon.

Lees meer »

De Invloed van de Bodemtemperatuur op uw Gazononderhoud

Een cruciaal aspect in het onderhoud van een gezond gazon is het begrijpen van de invloed van bodemtemperatuur op grasgroei. Wanneer de lente nadert en de bodemtemperatuur stijgt tot boven de 5-10°C, ontwaakt het gazon uit zijn winterse rust. Deze temperatuurstijging is niet alleen een signaal voor het gras om te groeien, maar speelt ook een sleutelrol in het activeren van het bodemleven. Micro-organismen in de bodem, essentieel voor de voedingsstofcyclus en de gezondheid van het gras, worden actiever naarmate de temperatuur toeneemt. Deze activiteit verbetert de beschikbaarheid van voedingsstoffen in de bodem, wat cruciaal is voor de groei en het herstel van het gazon na de winter. Daarom is het observeren van bodemtemperatuur meer dan een tuiniersgewoonte; het is een wetenschappelijk onderbouwde methode om het perfecte moment te bepalen voor gazononderhoudsactiviteiten zoals maaien en bemesten.

Lees meer »

Grasmaaien en Bodemtemperatuur: Timing en de Risico’s voor het Gazon

Het kiezen van het juiste moment om te beginnen met maaien in het voorjaar is een delicate balans. Idealiter begint men met maaien wanneer het gras actief groeit, wat meestal gebeurt als de bodemtemperatuur consistent boven de 8°C ligt. Te vroeg maaien, wanneer de bodem nog koud is en het gras traag groeit, kan leiden tot een reeks problemen. Het gras kan verzwakken, waardoor het vatbaarder wordt voor ziekten en onkruidinvasie. Bovendien kan het maaien van vochtig, kwetsbaar gras leiden tot ongelijke groei en kale plekken, aangezien de grasplanten nog niet sterk genoeg zijn om snel te herstellen van het maaien.

Lees meer »

Bodemtemperatuur en het Bemesten van het Gazon

Bij het bemesten van uw gazon is de bodemtemperatuur een cruciale factor die niet over het hoofd gezien mag worden. Een minimumtemperatuur van 8°C is essentieel voor het effectief toepassen van meststoffen, vooral die stikstof bevatten. Onder deze temperatuur, vooral in koelere klimaten, kunnen stikstofhoudende meststoffen het risico op ziekten zoals sneeuwschimmel in het gazon verhogen. Deze pathogenen gedijen in koudere omstandigheden, en een overvloed aan stikstof in de bodem kan deze schimmels verder voeden.

Lees meer »

Verticuteren en Beluchten van het Gazon: Bodemtemperatuur is Cruciaal

Verticuteren en beluchten zijn essentiële onderdelen van effectief gazononderhoud, maar het kiezen van het juiste moment om deze taken uit te voeren is van vitaal belang. Deze activiteiten zijn het meest effectief en het minst stressvol voor het gazon wanneer uitgevoerd bij bodemtemperaturen die bevorderlijk zijn voor grasgroei, idealiter wanneer de temperatuur consequent boven de 10°C is.

Lees meer »

Voorbereiding op het Vroege Voorjaar: Denk na over een Stappenplan voor een Gezond Gazon

Terwijl de winter haar einde nadert, is het tijd om de mouwen op te stropen en het gazon voor te bereiden voor de lente. Een goed onderhouden gazon is niet alleen een lust voor het oog, maar verhoogt ook de waarde van de woning en draagt bij aan een gezondere leefomgeving. In dit artikel bespreken we hoe u aan het einde van de winter een gezond en robuust gazon kunt garanderen. We richten ons op belangrijke stappen zoals bemesten, maaien, en het inspecteren op winterse schade.

Lees meer »

Sneeuw op het gazon? Geen paniek: Zo ga je ermee om

Als gazonliefhebber kun je soms ongerust worden bij het zien van een dikke sneeuwdeken op je zorgvuldig onderhouden gazon. Maar wees gerust, sneeuw is niet per se een vijand van je groene paradijs. Hier zijn enkele tips en geruststellingen over hoe je met sneeuw op je gazon omgaat.

Lees meer »