Sneeuw op het gazon? Geen paniek: Zo ga je ermee om

Gepubliceerd op 16 januari 2024 om 08:53

Als gazonliefhebber kun je soms ongerust worden bij het zien van een dikke sneeuwdeken op je zorgvuldig onderhouden gazon. Maar wees gerust, sneeuw is niet per se een vijand van je groene paradijs. Hier zijn enkele tips en geruststellingen over hoe je met sneeuw op je gazon omgaat.

Laat de natuur haar gang gaan

Sneeuw functioneert als een isolator tegen de extreme kou. Het beschermt het onderliggende gras tegen de scherpe vorst en wisselende temperaturen. Dus, hoewel het misschien contra-intuïtief lijkt, is sneeuw eigenlijk een beschermende deken voor je gazon.

Vermijd onnodig betreden van het gazon

Terwijl het verleidelijk kan zijn om over het besneeuwde gazon te lopen, is het beter om dit tot een minimum te beperken. Betreding kan het gras beschadigen en compactie van de bodem veroorzaken, wat de groei in de lente kan hinderen. Natuurlijk, als het gaat om het bouwen van sneeuwpoppen of andere winterpret met je dierbaren, maak dan gerust gebruik van je gazon - het is er tenslotte om van te genieten!

Wees voorzichtig met sneeuwruimenen zout strooien

Als je paden of delen van je gazon sneeuwvrij moet maken, doe dit dan met zorg. Gebruik een plastic schop in plaats van metaal om schade aan het gras te minimaliseren. Probeer de sneeuw gelijkmatig te verdelen om te voorkomen dat grote stapels te lang blijven liggen. Wanneer je zout strooit op je bestrating ben dan voorzichtig bij de gebieden die aan het gazon grenzen. Strooizout kan schade aan de bodem en het gazon veroorzaken.

Wat te doen bij een langdurige deken van sneeuw op het gazon

Als de sneeuw lang blijft liggen, kan dit leiden tot een gebrek aan lucht en licht voor je gazon. Dit hoeft geen reden tot paniek te zijn. Zodra de sneeuw smelt, zal het gras de nodige tijd nodig hebben om zich te herstellen. Geef het gras deze tijd en vermijd direct na het smelten intensief onderhoud of bemesting, dat kan immers schimmel in de kaart spelen.

Let op voor sneeuwschimmel

Een langdurige sneeuwbedekking kan soms leiden tot sneeuwschimmel, een schimmelziekte die gras kan aantasten. Zodra de sneeuw is gesmolten, controleer dan je gazon op tekenen van deze ziekte - zoals roze of witte schimmelplekken. Mocht je dit tegenkomen, dan kun je het beste licht harken en de geïnfecteerde plek behandelen met bioactieve aarde zoals wormenhumes of mycoplex. Voorkom verdere besmetting in het gazon door de plek voorlopig te mijden met de grasmaaier.

Geniet van de winterpracht

Ten slotte, vergeet niet te genieten van de aanblik van je gazon onder een verse sneeuwlaag. Het is een natuurlijk spektakel dat bijdraagt aan de seizoensveranderingen en de schoonheid van je tuin.

gazon met sneeuw

Update 16-1-2024: Wij zijn ons bewust dat de sneeuw waarschijnlijk eind deze week verdwijnt. Dit artikel is bedoeld om u gerust te stellen, niet om paniek te veroorzaken.

Sale!

Jaar pakket 100m2 Premium

€ 142,77 € 137,50
Sale!

Jaar pakket 100m2 Premium

€ 142,77 € 137,50

Het start pakket om uw bodem te verbeteren en uw gazon het gehele jaar te bemesten.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.