Grasmaaien en Bodemtemperatuur: Timing en de Risico’s voor het Gazon

Gepubliceerd op 31 januari 2024 om 14:56

Het kiezen van het juiste moment om te beginnen met maaien in het voorjaar is een delicate balans. Idealiter begint men met maaien wanneer het gras actief groeit, wat meestal gebeurt als de bodemtemperatuur consistent boven de 8°C ligt. Te vroeg maaien, wanneer de bodem nog koud is en het gras traag groeit, kan leiden tot een reeks problemen. Het gras kan verzwakken, waardoor het vatbaarder wordt voor ziekten en onkruidinvasie. Bovendien kan het maaien van vochtig, kwetsbaar gras leiden tot ongelijke groei en kale plekken, aangezien de grasplanten nog niet sterk genoeg zijn om snel te herstellen van het maaien.

Dit betekent niet dat het gras niet groeit bij temperaturen van 5 °C, zeker onder de invloed van direct zonlicht. Het kan dus een keuze zijn om vanaf 5 °C te gaan maaien, zeker voor de meer ervaren gazoneigenaren kan het nemen van een gecalculeerd risico lonend zijn. Zij kunnen de bodem- en weersomstandigheden nauwkeurig in de gaten houden en kiezen om iets eerder te beginnen met maaien, als de omstandigheden het toelaten. Dit vereist echter een diepgaand begrip van hun specifieke gazonsoort en lokale klimaatomstandigheden. Het is een strategie van precisie, waarbij nauwlettend in de gaten wordt gehouden hoe het gazon reageert, en klaar zijn om het onderhoud aan te passen als het gras tekenen van stress vertoont. Ook de hoogte waarop u maait en dus de lengte van het gras zijn belangrijk. Maai het in het voege voorjaar niet onder de 30mm (3cm). Liever zelfs nog wat langer. Dit beschermt uw bodem beter en voorkomt bijvoorbeeld uitdroging bij vorst.

Thermometer die aangeeft wanneer u het gazon kan maaien
Bodemtemperatuur °C Actie Opmerkingen
onder 5 °C Wacht met maaien Te koud voor grasgroei, risico op beschadiging.
5°C - 8°C Gecalculeerd risico voor maaien Geschikt voor ervaren gazoneigenaren die de omstandigheden goed kunnen inschatten.
Boven 8°C Begin met maaien Optimale temperatuur voor grasgroei, veilig om te maaien.

Bodemthermometer

€ 7,50

Bodemthermometer

€ 7,50

De onmisbare tool voor gazon onderhoud. Zeker in het voorjaar wanneer de bodemtemperatuur bepaald welke werkzaamheden of meststoffen u kunt toepassen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.