Gazon beworteling, het belang.

Gepubliceerd op 15 juni 2023 om 15:38

Een gezond en goed ontwikkeld wortelstelsel is essentieel voor een groen gezond gazon. In dit artikel zullen we de betekenis van wortelgroei onderzoeken en praktische tips geven over hoe je langere en sterkere wortels kunt bevorderen in je gazon, en hoe deze wortels te gebruiken in de strijd tegen onkruid.

De voordelen die een goed wortelstelsel van het gazon bieden.

Het hebben van langere wortels biedt talrijke voordelen die bijdragen aan de algehele gezondheid en veerkracht van je gazon. Deze voordelen omvatten verbeterde droogtetolerantie en weerstand tegen stress, betere toegang tot water en voedingsstoffen in diepere bodemlagen, verhoogde weerstand tegen wortel-etende plagen, en gemakkelijkere onkruidbestrijding.

De grassoorten en hun wortel potentie

Het begrijpen van de wortelkenmerken van veelvoorkomende grasrassen die voorkomen in gazons in Nederland is cruciaal voor effectief gazonbeheer. Engels raaigras, struisgras, roodzwenkgras, veldbeemdgras en schapengras hebben variërende worteldieptes, variërend van 15 tot 30 cm, waarbij veldbeemdgras zelfs tot 60 cm diep kan reiken.

effectiever onkruid bestrijden door een beter wortelstelsel

Het stimuleren van diepe wortelgroei in je gazon kan helpen om de aanwezigheid van onkruid te verminderen. Langere wortels van gras hebben een competitief voordeel ten opzichte van onkruid, waardoor ze de groei van onkruid kunnen overtreffen en onderdrukken. De meeste 1 jarige onkruiden wortelen ondiep 5 to 10 cm. Dit betekend dat het gras in het gazon op diepere lage bij water kan. Onkruid droogt dus bij een correcte irrigatie strategie uit en gaat dood. met deze methode is 75 - 80% van de onkruiden in uw gazon eenvoudig en natuurlijk te bestrijden zonder herbicide.

Verbeterde nutriënten opname door langere wortels

Langere wortels hebben een groter oppervlakte en een groter bereik in de bodem, waardoor ze beter voedingsstoffen kunnen opnemen. Dit is met name belangrijk voor onbeweeglijke voedingsstoffen zoals fosfor. Langere wortels vergroten de kans op het tegenkomen van gebieden met een hoog fosforgehalte, bieden toegang tot diepere bodemlagen met overvloedige voedingsstoffenreserves, en verbeteren de capaciteit voor het opslaan van voedingsstoffen tijdens periodes van stress of tekorten.

Strategie voor langere gras wortels

Correct maaien: Stel de maaihoogte van je grasmaaier hoger in om fotosynthese en energieproductie te bevorderen voor de groei van de wortels. Voorkom stress bij het gras door telkens niet meer dan een derde van de grashoogte af te maaien.

Juiste bewateringstechnieken: Geef diep en minder frequent water om diepere wortelgroei te stimuleren in zoektocht naar water. Maak de bodem grondig vochtig tot een diepte van 10 tot 20 cm en laat de bodem enigszins opdrogen voordat je opnieuw water geeft.

Beluchting met holle pennen: Voer jaarlijks of indien nodig beluchting met holle pennen uit om bodemverdichting te verminderen en de lucht-, water- en voedingsstofpenetratie in de bodem te verbeteren.

Verticuteren: Verticuteer je gazon één of twee keer per jaar om luchtcirculatie en waterinfiltratie te verbeteren, wat de ontwikkeling van wortels stimuleert.

Bemesting: Gebruik een gebalanceerde en geschikte meststof, inclusief fosfor, om de ontwikkeling van de wortels te ondersteunen. Volg de aanbevolen doseringen en timing om overbemesting te voorkomen.

Doorzaaien: Zaai regelmatig gras in dat bekend staat om zijn diepe wortelgroei, om de algehele worteldichtheid en lengte te verbeteren.

Juiste bodemvoorbereiding: Bereid de bodem goed voor bij het aanleggen of renoveren van je gazon. Maak verdichte grond los, verwijder puin en meng organisch materiaal in om de bodemstructuur en drainage te verbeteren.

Beheer van water en meststoffen: Voorkom overbewatering en overbemesting, aangezien deze kunnen leiden tot ondiepe wortelgroei. Volg de juiste praktijken om diepere beworteling te bevorderen. Pure meststoffen stimuleren bij juist gebruik de wortel groei. Volg daarom altijd de gebruiksaanwijzingen op.

Minimaliseren van het gebruik van chemicaliën: Minimaliseer of vermijd het gebruik van chemische herbiciden, pesticiden, fungiciden en meststoffen, aangezien deze een negatieve invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van de wortels en het bodemleven.

Bio-stimulanten: Overweeg het gebruik van bio-stimulerende producten, zoals Pure Root concentraat, om de ontwikkeling van een sterk wortelsysteem te stimuleren, vooral tijdens het zaaien of bij jonge grasplanten. 

Conclusie

Een gezond en goed ontwikkeld wortelstelsel is cruciaal voor het behoud van een groenen veerkrachtig gazon. Door deze strategieën toe te passen, kun je langere en sterkere graswortels bevorderen, wat leidt tot een verbeterde algehele gezondheid en uitstraling van het gazon en biedt een natuurlijk herbicide vrije strategie in onkruid beheersing.

 

Als je nog verdere vragen hebt of extra hulp nodig hebt, voel je vrij om te vragen. We staan hier klaar om enthousiaste gazonliefhebbers zoals u te helpen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.