Gazon onderhoud Juli

Gepubliceerd op 1 juli 2023 om 13:00

Gras maaien

Ook in juli is het belangrijk om het gras te blijven maaien. Voorkom dat het gaat zaaien en blijf het stimuleren om ondergrondse rhizomen (wortelstokken) aan te maken. Op deze manier zal uw gazon sneller dichtgroeien, omdat het gras zich horizontaal verspreidt, waardoor onkruid minder kans krijgt om te groeien. In juli is het vaak warm, en bij warm en droog weer proberen we het maaien te beperken. Maximaal 2 tot 3 keer per week is voldoende. Het gras ervaart stress door de hitte en droogte, dus u wilt geen extra stressfactor (grasmaaien) toevoegen. Houd het gras ook langer tijdens langdurige droogte, ongeveer 4 tot 5 cm. Dit voorkomt overmatige verdamping uit de bodem en zorgt ervoor dat onkruidzaden worden afgedekt door het gras, waardoor ze minder licht krijgen.

Irrigeren

Denk na over een goede irrigatiestrategie: u kunt ervoor kiezen om vaak en relatief weinig water te geven (2 tot 3 cm), of juist minder vaak maar dieper te irrigeren (10 tot 20 cm). Het blijft altijd een keuze. Veelvuldig irrigeren kan echter leiden tot een verhoogde onkruiddruk en zal het gras niet stimuleren om diepe wortels te ontwikkelen. Aan de andere kant zal minder vaak, maar dieper irrigeren helpen bij het bestrijden van onkruid, terwijl het gras dieper wortelt. De meeste gewenste grassoorten wortelen tot een diepte van 30 cm, terwijl veldbeemgras zelfs tot 60 cm diep kan wortelen. Het is duidelijk dat een goed wortelstelsel uw gazon kan helpen tijdens langere periodes van droogte. Irrigeer pas wanneer de bovenste 10 tot 15 cm van de bodem droog zijn. U kunt dit eenvoudig controleren door even een schop in de grond te steken.

Helaas is dit niet altijd mogelijk vanwege het wortelstelsel. Als uw gras nog geen diepe wortels heeft, wordt het afgeraden om weinig en diep te irrigeren. In juli kunt u echter wel uw gras stimuleren om dieper te wortelen door steeds één dag meer tussen irrigatiebeurten te laten. Als u momenteel dagelijks irrigatie toepast, bouw dit dan af met steeds één dag ertussen. Verhoog ook elke dag de irrigatie met 1 cm. Op deze manier wordt het gras gestimuleerd om met de wortels op zoek te gaan naar water, wat resulteert in een betere wortelontwikkeling van uw gazon.

wilt u meer weten over wortelen lees dan dit artikel eens.

Yucca

Tijdens aanhoudende droogte kan de bodem van het gazon hydrofoob worden. Dit wordt ook wel "dry patch" genoemd. Dit betekent dat de grond geen water meer kan vasthouden en dat het water er niet goed in doordringt. Het gras krijgt dan geen water, ongeacht hoeveel u ook irrigeert. U kunt proberen dit probleem op te lossen door lokaal beluchting toe te passen en organisch materiaal zoals wormenhumus in het gazon aan te brengen. Daarnaast kunt u Pure Yucca gebruiken, een wetting agent die de oppervlaktespanning kan doorbreken. Pure Yucca bevat saponine, een natuurlijke zeepstof die helpt bij het verbeteren van de waterinfiltratie in de bodem.

 

 

 

gazon irrigeren

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.