De Vegetatieve Piek: Optimaal Gazononderhoud in September en Mei

Gepubliceerd op 29 augustus 2023 om 21:39

De vegetatieve piek, een term die tuinliefhebbers en gazonprofessionals goed bekend is, markeert niet 1 maar 2 belangrijke momenten in het jaar waarop gazonbeheerders optimaal kunnen profiteren van de natuurlijke groeicyclus van gras. In dit artikel duiken we dieper in op wat de vegetatieve piek inhoudt en waarom naast de maand mei ook september cruciaal zijn voor effectieve gazonverzorging.

Wat is de Vegetatieve Piek?

De vegetatieve piek verwijst naar de tijdsperiode in het groeiseizoen waarin gras actief groeit en zich vermenigvuldigt. Dit gebeurt onder ideale omstandigheden, zoals matige temperaturen, voldoende vochtigheid en voedingsstoffen. In mei en september komen deze omstandigheden vaak samen, waardoor het gazon zich kan herstellen en verdikken na de minder actieve periodes. Dit zijn ook de periodes dat het gras geen tot weinig energie steekt in het aanmaken van zaden. In deze periode kunt u dus een dichte gras mat creëren door het gras te laten uitstoelen via de rhizomen. 

De Factoren Achter de Vegetatieve Piek.

  1. Gunstige Temperaturen: In mei en september zijn de temperaturen meestal gematigd, wat gunstig is voor de groei van gras. Het is niet te warm, wat kan leiden tot stress voor het gras, en evenmin te koud, waardoor de groei vertraagt.
  2. Voldoende Vocht: Deze maanden bieden vaak voldoende neerslag en dauw in de ochtenden, wat essentieel is voor de groei van het gazon. Vocht ondersteunt niet alleen de opname van voedingsstoffen, maar helpt ook om het gras groen en gezond te houden.
  3. Voedingsstoffen: Tijdens de vegetatieve piek heeft het gras een hogere vraag naar voedingsstoffen. Goed bemesten, vooral met organische mineralen zoals die van het merk Pure, voorziet het gras van de nodige voedingsstoffen voor een gezonde groei.
  4. Actieve Groei: Het gras is niet langer gericht op zaadproductie, maar concentreert zich op het vergroten van zijn vegetatieve massa. Dit betekent dat het gazon in deze periode dikker wordt en zich snel herstelt van eventuele schade.

Optimaal Gazononderhoud tijdens de Vegetatieve Piek.

  1. Maaien: Profiteer van de actieve groei door regelmatig te maaien, maar niet te kort. Een maaihoogte van ongeveer 4-7 cm zorgt voor een gezond gazon.
  2. Bemesting: Kies voor organische mineralen meststoffen zoals de Pure meststoffen om het gazon van de benodigde voedingsstoffen te voorzien zonder chemische ophoping.
  3. Bewatering: Hoewel er vaak natuurlijke vochtigheid is, kan extra bewatering nodig zijn tijdens droge periodes om het gras te ondersteunen.
  4. Mechanisch Werk: Omdat het herstelvermogen van het gazon hoog is, zijn mei en september ideaal voor mechanisch werk zoals verticuteren en beluchten. Dit helpt bij het verbeteren van de bodemstructuur en het bevorderen van luchtcirculatie.

Conclusie

De vegetatieve piek in mei en september biedt gazonbeheerders een uitgelezen kans om hun grasvelden te revitaliseren en voor te bereiden op de uitdagingen van verschillende seizoenen. Met gunstige temperaturen, vochtigheid en voedingsstoffen, en met de juiste zorg, zal het gazon gedijen en zijn weelderige groen behouden. Grijp deze kans aan om je gazon naar zijn beste staat te brengen en te genieten van een prachtig en gezond gazon. Houd wel altijd rekening met de actuele weersomstandigheden.

Wanneer temperaturen dalen verandert de behoefte van het gazon, de stikstof vraag word minder, er is kalium nodig om het gras winter bestendig te maken. Pure Autumn is een organo mineralen meststof ideaal voor het najaar en koude voorjaar.

Pure Autumn bevat 20% kalium om het gras af te harden voor de winter. Het is aan te raden Pure Autmn eind september begin oktober op uw gazon toe te passen.

Pure Autumn bevat toegevoege Bacterien genaamd Bacillus Subtilus. Deze verminderen de kans op schimmel infecties.

Pure Autumn heeft een indirecte werking tegen mos.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.