Het gazon winterklaar maken met Kalium

Gepubliceerd op 28 september 2023 om 07:00

Wil je ook een mooi groen gazon in de winter? Dan is het belangrijk dat je je gazon goed verzorgt in het najaar. Een van de dingen die je kunt doen, is je gazon bemesten met kalium. Kalium is een essentieel voedingselement voor gras dat veel voordelen heeft voor je gazon in de winter. In dit artikel leggen we uit wat kalium is, hoe je het gebruikt en wat het doet voor je gazon.

winter gras

Wat is kalium en waarom is het belangrijk voor je gazon?

Kalium (K) is een mineraal dat in de bodem voorkomt. Grasplanten nemen kalium op via hun wortels en gebruiken het voor verschillende processen in hun cellen. Kalium speelt een rol bij:

- De waterhuishouding: Kalium regelt de opening en sluiting van de huidmondjes, waardoor het gras water kan opnemen en verdampen.

- De celstijfheid en -sterkte: Kalium versterkt de celwanden, waardoor het gras steviger wordt en beter bestand is tegen slijtage en druk.

- De energieoverdracht: Kalium helpt bij de aanmaak en het transport van suikers, die als energiebron dienen voor het gras.

- De wortelgroei: Kalium stimuleert een gezonde wortelgroei, waardoor het gras meer vocht en voedingsstoffen kan opnemen uit de bodem.

- De winterhardheid: Kalium verhoogt de weerstand van het gras tegen kou en vorst, door het watergehalte in de cellen te verlagen en de celwanden te verstevigen.

- De ziekteresistentie: Kalium verhoogt de weerstand van het gras tegen ziekten en plagen, door het immuunsysteem te versterken en de celwanden te beschermen.

Zoals je leest, is kalium dus heel belangrijk voor je gazon. Zonder voldoende kalium, kan je gazon zwak, geel, droog of ziek worden. Vooral in de winter, als het gras minder groeit en meer stress ondervindt, is kalium essentieel om je gazon gezond te houden.

Hoe bemest je je gazon met kalium in het najaar?

herfst gazon

Om je gazon te voorzien van voldoende kalium, kun je het beste een speciale najaarsmeststof gebruiken. Deze meststof bevat naast kalium ook andere voedingsstoffen die je gazon nodig heeft in het najaar, zoals stikstof (N) en fosfor (P). Stikstof zorgt voor een goede groei en kleur van het gras, terwijl fosfor helpt bij de wortelontwikkeling. In het Najaar moeten  voedingstoffen als stikstof (N) en fosfor (P) wel lager zijn in vergelijk met het voorjaar.

Een goede najaarsmeststof is Pure Autumn, een organisch mineralen meststof met 20% kalium. Het hoge gehalte aan kalium zorgt voor een sterk gazon dat beter bestand is tegen vorst. De uitgebalanceerde samenstelling zorgt voor een vol en diepgroen gazon.

Om je gazon te bemesten met kalium in het najaar, kun je de volgende stappen volgen:

- Meet de oppervlakte van je gazon op. Dit heb je nodig om de juiste hoeveelheid meststof te bepalen.

- Strooi de meststof gelijkmatig over het gazon. Dit kun je met de hand of met een speciale strooiwagen doen. Volg de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste dosering.

- Geef water na het strooien. Dit activeert de meststof en zorgt ervoor dat deze snel wordt opgenomen door het gras.

- . De beste periode om te bemesten is van eind augustus tot oktober, afhankelijk van de temperatuur.

Daarom adviseren wij Pure Autumn in het najaar, het bevat 20% kalium en extra toegevoegde magnesium. Daarbij is het voorzien van de Bacilus subtilis.

Wat zijn de voordelen van kalium voor je gazon in de winter?

Door je gazon te bemesten met kalium in het najaar, zorg je ervoor dat je gazon klaar is voor de winter. Je gazon zal profiteren van de volgende voordelen:

- Een betere vorstbestendigheid: Je gazon zal minder snel bevriezen of beschadigen door vorst, doordat het gras meer water kan vasthouden en minder water verliest.

- Een betere droogteresistentie: Je gazon zal minder snel uitdrogen of verdorren door droogte, doordat het gras efficiënter water kan gebruiken en minder water verdampt.

- Een betere ziekteresistentie: Je gazon zal minder vatbaar zijn voor ziekten of plagen, doordat het gras een sterker immuunsysteem heeft en minder wonden heeft.

- Een betere kleurbehoud: Je gazon zal langer groen blijven in de winter, doordat het gras meer suikers kan opslaan en gebruiken als energiebron.

- Een betere herstelvermogen: Je gazon zal sneller herstellen na de winter, doordat het gras een gezonde wortelgroei heeft en meer voedingsstoffen kan opnemen.

Een betere ziekteresistentie dankzij kalium

Een van de voordelen van kalium voor je gazon in de winter is dat het de ziekteresistentie van het gras verhoogt. Dit betekent dat je gazon minder last heeft van schimmels, bacteriën en insecten die je gazon kunnen aantasten. Dit is wetenschappelijk bewezen door een onderzoek naar de invloed van kalium op de ziekteresistentie van gras. In dit onderzoek werd het percentage ziektevrij gras gemeten bij verschillende kaliumgehaltes in de bodem. De resultaten van dit onderzoek zijn weergegeven in de volgende grafiek:

Bron J.A. Browning, R. E. Blaser, and J. W. Johnson, "Potassium and Disease Resistance in Kentucky Bluegrass," Phytopathology, vol. 51, no. 11, pp. 1055-1060, 1961.

Conclusie

Kalium is een onmisbaar element voor je gazon, vooral in het najaar. Door je gazon te bemesten met kalium in het najaar, maak je je gazon winterklaar. Je gazon zal sterker, gezonder en groener zijn in de winter. Bovendien zal je gazon sneller opbloeien in het voorjaar. wij adviseren daarom Pure Autumn. 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Wanneer temperaturen dalen verandert de behoefte van het gazon, de stikstof vraag word minder, er is kalium nodig om het gras winter bestendig te maken. Pure Autumn is een organo mineralen meststof ideaal voor het najaar en koude voorjaar.

Pure Autumn bevat 20% kalium om het gras af te harden voor de winter. Het is aan te raden Pure Autmn eind september begin oktober op uw gazon toe te passen.

Pure Autumn bevat toegevoege Bacterien genaamd Bacillus Subtilus. Deze verminderen de kans op schimmel infecties.

Pure Autumn heeft een indirecte werking tegen mos.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.