Blad op het gazon: waarom je het moet verwijderen en hoe je dat doet

Gepubliceerd op 9 november 2023 om 06:00

Het is herfst en de bomen verliezen hun bladeren. Een mooi gezicht, maar niet zo fijn voor je gazon. Want als je de bladeren laat liggen, kan dat allerlei problemen veroorzaken voor je gras. In dit artikel leg ik je uit waarom je blad op het gazon moet verwijderen en hoe je dat het beste kunt doen. Ook ontkracht ik een aantal mythes over blad op het gazon.

Waarom blad op het gazon verwijderen?

Blad op het gazon kan verschillende negatieve gevolgen hebben voor je grasmat. Dit zijn de belangrijkste redenen om blad op het gazon te verwijderen:

 • Blad blokkeert het zonlicht. Gras heeft licht nodig om te groeien en gezond te blijven. Als er een dikke laag blad op het gazon ligt, krijgt het gras geen licht meer. Dit kan leiden tot verkleuring, verzwakking en zelfs afsterven van het gras.
 • Blad houdt vocht vast. Blad op het gazon kan ervoor zorgen dat het gras te nat blijft. Dit kan schimmelziektes en mosgroei in de hand werken. Ook kan het gras bevriezen als het te vochtig is, wat schade kan aanrichten aan de grasplantjes.

 • Blad trekt ongedierte aan. Blad op het gazon kan een aantrekkelijke schuilplaats zijn voor allerlei beestjes, zoals slakken, muizen en mollen. Sommige van deze dieren kunnen je gazon beschadigen door te graven, te knagen of te eten van het gras.

 • Blad voorkomt een goede doorluchtring. Het gazon en het bodemleven heeft lucht nodig, wanneer er een laag blad ligt komt er minder zuurstof beschikbaar. Dit kan tevens anaerobe rottingsprocessen op gang brengen die je niet wilt op het gazon.
bladeren op het gazon

Hoe blad op het gazon verwijderen?

Bladzuiger met kiepwagen

Er zijn verschillende manieren om blad op het gazon te verwijderen. Dit zijn de meest gebruikte methodes:

 • Met een bladhark. Dit is de eenvoudigste en goedkoopste manier om blad op het gazon te verwijderen. Je harkt het blad bij elkaar en ruimt het op in een kruiwagen, een zak of een container. Let er wel op dat je niet te hard harkt, zodat je het gras niet beschadigt.
 • Met een bladblazer. Dit is een snelle en makkelijke manier om blad op het gazon te verwijderen. Je blaast het blad met een krachtige luchtstroom naar de randen van je gazon, waar je het kunt opruimen. Let er wel op waar je blad in je borders of plantenbakken blaast, hoewel de laag positief kan zijn vinden niet alle planten dit even prettig. Er zijn ook bladblazers waarmee je blad kun opzuigen.

 • Met een grasmaaier met opvangbak. Dit is een slimme en efficiënte manier om blad op het gazon te verwijderen. Je maait het blad samen met het gras en vangt het op in de opvangbak van je grasmaaier. Zo verwijder je niet alleen het blad, maar ook het maaisel, wat goed is voor je gazon. Let er wel op dat je het blad droog maait, zodat het niet gaat plakken of verstoppen.

 • Een bladzuiger met kiepwagen, Deze hebben we gezien bij JOSTA Tuinmachines, een ideale opstelling voor de grotere tuinen en professionals. Bladzuiger op kiepwagen Kopen? Jostatuinmachines.nl | werktuigen, gazonbeluchters en meer!

Wat te doen met de blad resten?

Wanneer je al het blad van je gazon hebt verwijderd heb je een hoop afval, maar afval bestaat eigenlijk niet meer. Wat kunnen we doen met deze bladresten:

 • Composteren. Je kunt het toevoegen aan je composthoop of een composthoop maken van het blad. Hiermee creëer je organische bodemverbeteraar voor je hele tuin. 
 • In de borders laten. Het blad kun je in de borders achterlaten. dit kan als volledig blad maar je kunt ze ook eerst schredden (klein maken). In de borders zal het blad langzaam vergaan terwijl het de bodem voed. Ook kan het plant wortels beschermen tegen vorst. Bij een goede dikke laag kan het zelfs onkruid te lijf Let wel, niet alle planten in je border kunnen dit fijn vinden. Zeker wanneer je enkel eikenblad hebt, dit is vers al zuurder is van zichzelf, deze kun je ideaal bij je zuurminnende planten zoals bijvoorbeeld een rhododendron.
 • Je kunt een snippermuur maken. Dit is een ecologische tuinafscheiding goed voor insecten en vogels. Het word gemaakt van een houtenframe dat je vult met bladeren en snoeiafval. Dit kan een tijdrovende maar zeker leuke afwisseling zijn in de tuin.

Mythes over blad op het gazon

Er bestaan een aantal mythes over blad op het gazon, die niet waar zijn of niet altijd opgaan. Dit zijn de meest voorkomende mythes:

 • Blad op het gazon is goed voor de bodem. Sommige mensen denken dat blad op het gazon een natuurlijke bemesting is voor de bodem. Dit klopt niet helemaal. Blad op het gazon verteert namelijk heel langzaam en kan de bodem juist verzuren. Bovendien kan het blad de bodem verstikken, waardoor er minder lucht en water bij de wortels komt.

 • Blad op het gazon is goed voor de vogels. Sommige mensen denken dat blad op het gazon een voedselbron is voor de vogels. Dit klopt wel, maar alleen voor een beperkt aantal vogelsoorten, zoals merels en lijsters. De meeste vogels hebben meer baat bij een schoon en gezond gazon, waar ze makkelijker wormen en insecten kunnen vinden.
 • Blad op het gazon is niet erg als het maar een dun laagje is. Sommige mensen denken dat blad op het gazon geen kwaad kan als het maar een dun laagje is. Dit klopt niet. Ook een dun laagje blad kan het licht en het vocht belemmeren voor het gras. Bovendien kan een dun laagje blad snel een dik laagje worden als er meer blad valt of als het gaat waaien.
Gazon met bladeren

Conclusie

Blad op het gazon is niet goed voor je grasmat. Het kan leiden tot verkleuring, verzwakking, afsterven, schimmelziektes, mosgroei, ongedierte en kale plekken. Daarom is het belangrijk om blad op het gazon regelmatig te verwijderen. Dit kun je doen met een bladhark, een bladblazer of een grasmaaier met opvangbak. Laat je niet misleiden door mythes over blad op het gazon, want die zijn meestal niet waar of niet altijd van toepassing. Zorg voor een schoon en gezond gazon, waar je het hele jaar van kunt genieten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.