Hoe u uw gazon gezond houdt in de winter: tips voor bodemtemperatuur en gazononderhoud

Gepubliceerd op 1 november 2023 om 06:30

De winter kan een uitdaging zijn voor uw gazon. Als de bodemtemperatuur onder de 8°C zakt, gaat het gras in een soort winterslaap. Dit betekent dat het gras stopt met groeien en water en voedingsstoffen opnemen. Het gras richt zich alleen op het overleven van de kou. Wat kunt u doen om uw gazon gezond te houden in deze periode? In deze blogpost geven we u enkele tips voor bodemtemperatuur en gazononderhoud in de winter.

Waarom is bodemtemperatuur belangrijk voor uw gazon?

Bodemtemperatuur is de belangrijkste parameter die bepaalt wat u aan gazononderhoud kunt doen. Bodemtemperatuur is de temperatuur van de bovenste laag van de grond, waar de wortels van het gras zich bevinden. Bodemtemperatuur wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals luchttemperatuur, zonlicht, neerslag, sneeuwbedekking en bodemtype.

Wat gebeurt er met het gazon bij een lage bodemtemperatuur?

Wanneer de bodemtemperatuur onder de 8°C zakt, gaat het gras in een soort winterslaap. Dit betekent dat veel processen in het gras stilliggen, en alleen de processen die noodzakelijk zijn om de kou te overleven doorgaan. In de praktijk betekent dit:

 • Geen opname van voedingsstoffen via de wortels
 • Geen opname van water via de wortels
 • Zeer beperkte opname via het blad
 • Zeer beperkte groei

Wat kunt u doen aan gazononderhoud in de winter?

Als de bodemtemperatuur zakt, is het beste wat u kunt doen voor uw gazon om het met rust te laten. Dit is misschien moeilijk voor echte gazonliefhebbers, maar wel het beste voor uw gras. In de winter is het heel makkelijk om het gazon, de bodem en het bodemleven te beschadigen. Kleine fouten kunnen grote gevolgen hebben.

Hier zijn enkele tips voor gazononderhoud in de winter:

 • Maak een nieuw onderhoudsplan. De winter is het ideale moment om het afgelopen groeiseizoen te evalueren en nieuwe gazonplannen te maken. Welke gebieden van het gazon waren goed? Waar liet de gazonkwaliteit te wensen over? Had u veel onkruid in het gazon? Hoe was de kleur van het gazon dit jaar? Veel vragen waarop veel antwoorden te vinden zijn en die kunnen leiden naar een nieuw onderhoudsplan. Of u dat nu zelf maakt of samen met een professional, dit is het moment om vooruit te kijken. Natuurlijk kunnen wij u hierbij helpen.
 • Maak uw boodschappen lijstjeWanneer u een plan heeft opgesteld weet u ook precies wat u nodig hebt. Maak een overzicht van de producten en eventueel de kosten maar ook wanneer u bepaalde producten moet aanschaffen.
 • Controleer uw materialen en machines. Wanneer de winter is aangebroken, is het ook een goed moment om de materialen en machines waarmee u het gazon onderhoudt te inspecteren en te onderhouden. Zorg dat alles weer scherp en geolied is. Ook is dit een goed moment om te kijken wat aan vervanging toe is. Het kan een voordeel zijn om buiten het seizoen uw gazonmateriaal en -machine te vervangen.
 • Maai niet. In principe maait u niet tijdens de winter, maar natuurlijk zijn er uitzonderingen. Als de temperaturen wat hoger zijn, ziet u misschien wat groei in het gazon. U kunt er dan voor kiezen om een klein beetje af te maaien, maar dit is met risico. Maai nooit meer dan een derde van de grashoogte af en zorg dat de messen scherp zijn. Maai ook niet als de grond bevroren of nat is, want dat kan de bodemstructuur beschadigen.
 • Bemest niet in de winter. Bemesten tijdens de winter is altijd een slecht idee. Ook als de temperaturen even wat hoger zijn. De winter kan namelijk weer makkelijk omslaan en dan zijn de meststoffen een ideale voedingsbron voor schimmels. U bemest altijd ruim voor de winter, bij voorkeur in het najaar met een speciale najaar meststof zoals Pure Autumn. Deze bevat minder stikstof en meer kalium, wat het gras sterker maakt tegen de kou.
 • Betreed het gazon niet wanneer het bevroren is. Het gras kan breken wanneer het bevroren is en dit maakt het kwetsbaar en kan leiden tot schimmelinfecties en dode plekken
 • Varieer uw wandelroutes over het gazon. Wanneer u altijd dezelfde route over het gazon neemt tijdens de winter creëert waar u het gehele voorjaar tegenaan kijkt. Voorkom dit door uw routes over het gazon te variëren en te minimaliseren.
 • Belucht uw gazon voordat de winter begint. Dit verbetert de drainage en de luchtcirculatie in de bodem, waardoor het gras beter bestand is tegen ziekten en plagen. U kunt hiervoor een speciale beluchtingsmachine gebruiken of gewoon een riek of een vork om gaten te prikken in de grond.
 • Verticuteer uw gazon in het voorjaar. Dit is het verwijderen van de dode grasmat en het mos die zich in de winter hebben opgehoopt. Dit stimuleert de groei van nieuwe grassprieten en maakt het gazon weer groen en gezond.

Met deze tips kunt u uw gazon gezond houden in de winter en voorbereiden op het volgende groeiseizoen. Wilt u meer weten over de voorbereiding op volgend seizoen? Volg dan ons blog of socials waar wij u wekelijks zullen bedienen met tips, tricks en kennis.

Wanneer u kiest voor een advies op maat voor uw gazon, krijgt u een onderhoudsplan inclusief bemestingsschema gebaseerd op door uw aangeleverde informatie. Er word een telefonische afspraak met u gemaakt waarin u uw, doelen, ervaringsniveau en mogelijkheden kunt bespreken met een gazon expert. Op basis van dit gesprek en een eventuele bodem analyse word dan het onderhoudsplan inclusief bemestingsschema voor uw gazon gemaakt en verstuurd via mail en post. Zo helpen wij u naar een groen gazon.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.