Kalk op het gazon, hoe wat waar en waarom.

Gepubliceerd op 27 november 2023 om 15:10

Bekalking van gazons is een cruciaal onderdeel van het gazononderhoud, maar het roept vaak vragen op: Waarom en wanneer moet je bekalken? Wat voor kalk moet je gebruiken? Hoeveel kalk moet je gebruiken. Dit artikel duikt diep in deze vragen en biedt een duidelijk rekenvoorbeeld over de invloed van kalk op de pH-waarde van de bodem.

Waarom Kalk op het gazon?

Een veel voorkomende vraag bij gazon onderhoud is "Waarom Bekalken?"

U hoeft niet altijd kalk op het gazon te gebruiken, de Ph van de bodem bepaalt of dit nodig is. Wanneer de bodem zuur is gebruiken we kalk om dit te verminderen. De ideale Ph van de bodem voor een gazon proberen we tussen de 6,0 en 6,8 te houden waarbij 6,5 ideaal is. De range waarin het gazon gezond kan zijn is iets groter namelijk 5,5 - 7,0. Maar om te zorgen dat de Ph nooit een  probleem veroorzaakt adviseren wij een veilige marge in te bouwen.

Wilt u meer weten over de invloeden op de Ph van uw bodem klik dan hier

Hoeveel Kalk is nodig?

Het is een misvatting dat kalk de pH-waarde drastisch kan veranderen. Kalk helpt vooral om de pH-waarde te stabiliseren en lichtjes te verhogen, wat essentieel is voor zure gronden.

Rekenvoorbeeld:

Stel, je hebt een gazon met een pH-waarde van 5,5 (licht zuur) en je wilt deze verhogen naar een optimale waarde van 6,5. De hoeveelheid kalk die nodig is, hangt af van de bodemsoort, maar een algemene regel is dat je ongeveer 50 gram kalk per vierkante meter nodig hebt om de pH-waarde met 0,1 te verhogen. Dus, voor een verhoging van 1,0 in de pH-waarde, zou je 500 gram per vierkante meter nodig hebben.

Wanneer kalk gebruiken op het gazon

Winter is de ideale tijd om kalk toe te passen, omdat de grond dan vaak vochtig is, wat helpt bij de verspreiding en langzame opname van de kalk. Bovendien is het gras in de winter minder actief, wat betekent dat de kalk tijd heeft om in de bodem op te lossen en de pH te corrigeren voordat het groeiseizoen begint.

Het toedienen van kalk gedurende het groeiseizoen, vooral in het voorjaar of de zomer, kan echter riskant zijn. Kalk kan reageren met bepaalde voedingsstoffen in de bodem, zoals fosfor, en onoplosbare verbindingen vormen. Dit proces, bekend als 'fixatie', kan leiden tot een verminderde beschikbaarheid van deze voedingsstoffen voor het gras. Daarom is het raadzaam om kalk voornamelijk in de winter toe te passen, wanneer deze risico's aanzienlijk lager zijn en het gras de volledige voordelen kan plukken van een verbeterde pH-waarde in de bodem.

Wat voor kalk korrels zijn er op de markt

Over het algemeen zien we 3 verschillende kalk producten:

Zeewier kalk

Kalksteen (calciumcarbonaat)

Dolomietkalk

Elk kalk product heeft zijn eigen voor en nadelen, zeewier kalk is wel duurzamer dan de andere varianten omdat deze uit hernieuwbare bronnen komt.

 1. Zeewierkalk: Deze organische kalk wordt gewonnen uit zeewier en bevat naast calcium ook andere voedingsstoffen en sporenelementen.

Voordelen:

  • Bevat extra mineralen en sporenelementen.
  • Minder agressief voor de bodem.
  • Langdurige werking.

Nadelen:

  • Kan duurder zijn dan andere soorten.
  • Minder snel effect op de pH-waarde.
 1. Kalksteen (Calciumcarbonaat): Dit is de meest voorkomende vorm van gazonkalk.

Voordelen:

  • Makkelijk verkrijgbaar en betaalbaar.
  • Snel effect op de pH-waarde.

Nadelen:

  • Bevat alleen calcium, geen extra voedingsstoffen.
  • Kan de bodemstructuur op lange termijn aantasten.
 1. Dolomietkalk: Bevat zowel calcium als magnesium.

Voordelen:

  • Verbetert de magnesiumvoorziening in de bodem.
  • Geschikt voor magnesiumarme bodems.

Nadelen:

  • Niet geschikt voor bodems die al rijk zijn aan magnesium.
  • Langzamere werking op pH-waarde.
het gazon bekalken met Lime

Zitten er risico`s aan  kalk op het gazon gebruiken?

te veel kalk op het gazon

Ja, wanneer u te veel kalk of onnodig kalk gebruikt dan brengt dit risico`s met zich mee:

Risico's van Overbekalking

Overbekalking kan aanzienlijke negatieve effecten hebben op het gazon en de bodemgezondheid:

 1. pH-Imbalans: Te veel kalk kan leiden tot een te hoge pH-waarde, waardoor voedingsstoffen minder beschikbaar worden voor de grasplanten.
 2. Verstoring bodemstructuur: Een te hoge kalkconcentratie kan de structuur van de bodem verstoren, wat leidt tot verdichting en verminderde waterdoorlaatbaarheid.
 3. Beperking opname voedingsstoffen: Een onjuiste pH-waarde kan de opname van essentiële voedingsstoffen zoals ijzer en mangaan beperken, wat kan resulteren in vergeling van het gras.
 4. Schade aan microbieel leven: Overbekalking kan het delicate evenwicht van micro-organismen in de bodem verstoren, wat essentieel is voor een gezonde bodem.

Voorkomen van Overbekalking

Het is makkelijk om overbekalking te voorkomen wanneer u op de volgende stappen let:

 • Bodemtest: Voer regelmatig PH-metingen uit uit om de pH-waarde en de noodzaak voor bekalking nauwkeurig te bepalen.
 • Volg Aanbevelingen: Houd u strikt aan de aanbevolen hoeveelheden kalk op basis van de PH-meting.
 • Let op Symptomen: Wees alert op tekenen van overbekalking, zoals langzame groei, lichtgroen of geel gras en bodemverdichting.

Ons advies, Zeewierkalk wanneer het nodig is.

Zeewierkalk is een uitstekende keuze vanwege zijn organische oorsprong en rijkdom aan sporenelementen. Het bevat niet alleen calcium maar ook andere voedingsstoffen die de bodemgezondheid verbeteren. Deze vorm van kalk is zachter voor het gazon en biedt langdurigere voordelen dan traditionele kalksoorten. Zeewier kalk is ook een duurzame keuze omdat deze uit hernieuwbare bronnen gewonnen word.

Uitverkocht

Zeewier Kalk 20Kg

€ 29,60
Uitverkocht

Zeewier Kalk 20Kg

€ 29,60

Zeewier Kalk een organisch kalk product dat gewonnen word uit hernieuwbare bron; zeewier! dit in tegenstelling tot de minder duurzame kalksteen of dolomiet. Zeewier kalk gebruikt u om de Ph van de bodem te corrigeren en bevat daarnaast een rijke hoeveelheid spoorenelementen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.