Voorbereiding op het Vroege Voorjaar: Denk na over een Stappenplan voor een Gezond Gazon

Gepubliceerd op 24 januari 2024 om 11:09

Terwijl de winter haar einde nadert, is het tijd om de mouwen op te stropen en het gazon voor te bereiden voor de lente. Een goed onderhouden gazon is niet alleen een lust voor het oog, maar verhoogt ook de waarde van de woning en draagt bij aan een gezondere leefomgeving. In dit artikel bespreken we hoe u aan het einde van de winter een gezond en robuust gazon kunt garanderen. We richten ons op belangrijke stappen zoals bemesten, maaien, en het inspecteren op winterse schade.

Gazon werkzaamheden in de vroege lente zon

Stap 1: Inspectie van het gazon op Winterse Schade

sneeuwschimmel in het gazon

Na de winter is het essentieel om het gazon te inspecteren op tekenen van schade. Let op kale plekken, mosvorming, ziekteverschijnselen en onkruid in het gazon. Het vroege voorjaar is de ideale tijd om eventuele problemen aan te pakken en een basis te leggen voor een gezond groeiseizoen.

Stap 2: Het Juiste Moment voor Gazon Bemesting in het Voorjaar

Een essentiële stap in het voorjaar is het bemesten van het gazon. Bepalen wanneer dit moment is aangebroken kan nog wel eens lastig zijn. Het moment van het gazon bemesten laat zich in het voorjaar voornamelijk door temperatuur leiden. In de agrarische sector wordt hiervoor vaak de Tsom of temperatuursom gebruikt. Dit is het optellen van alle temperaturen tot een bepaalde waarde (voor grasland tussen de 350 en 400). Het is echter zo dat een weiland waar dierlijkemest gebruikt word anders is dan een gazon, u kunt echter de Tsom gebruiken als indicatie voor uw eerste bemesting van het gazon. U kunt er ook voor kiezen een bodem thermometer te gebruiken, wanneer in ochtend een bodem temperatuur van 8 °C gemeten word is de temperatuur ruim voldoende voor bemesting. Houd echter wel de weersverwachting in de gaten, nacht vorst in combinatie met een hoge stikstof gift kan sneeuwschimmel stimuleren. Wilt u een bodem thermometer gebruiken? vanaf 14 februari hebben wij deze weer in de verkoop voor €7,50.

bodemthermometer in het gazon

Stap 3: Keuze voor een gazon meststof

De keuze voor de meststof heeft natuurlijk te maken met de vraag van het gazon. Wanneer u in het bezit bent van een uitgebreide bodemanalyse en bemestingsplan is dit makkelijk. Helaas is het niet zo dat iedereen beschikking heeft over deze gazon informatie. De keuze ligt vaak tussen een hoge stikstof gift of juist een lagere, dit is sterk afhankelijk van uw gazon, wanneer uw gazon een geschiedenis heeft van ziekteverschijnselen dan raden wij absoluut een lage stikstof gift aan in het vroege voorjaar zoals Pure Autumn (6-3-20+3MgO). U hoeft niet bang te zijn dat uw gazon met minder stikstof niet op kleur komt, de kalium en magnesium zullen zeker zorgen voor een groen gazon. Kent uw gazon doorgaans geen ziekte verschijnselen dan kunt u kiezen voor een hogere stikstof gift om zo extra groei te stimuleren. Kies voor bijvoorbeeld Pure Fairway plus (20-3-5+2MgO) of Pure Sport & Golf (12-5-5+3MgO).

Alternatieve gazon meststoffen

Wanneer u een geleidelijke groei van het gazon wilt maar niet elke 4 tot 6 weken wilt bemesten dan kunt u kiezen voor een controlled release fertilizer zoals Pure All Season. Deze gazon meststof geeft 9 maanden lang zijn voeding geleidelijk af aan het gazon, U kunt dus in één keer klaar zijn met bemesten voor het hele seizoen

Stap 4: Eerste Maaibeurt en Gazon Egaliseren

Gazon egaliseren

Begin met maaien zodra het gazon actief begint te groeien. Het is belangrijk om het gras niet te kort te maaien, aangezien dit stress kan veroorzaken en de groei kan belemmeren. Een maai lengte van ongeveer 3-4 cm is ideaal voor de meeste gazons. Let op dat u de volgende maaibeurt weer toepast wanneer het gras weer kaars recht omhoog groeit, dit geeft aan dat het gras er weer klaar voor is. Mocht u ongelijkheden in je gazon opmerken, overweeg dan om het gazon te egaliseren om een vlak speel- en gebruiksveld te creëren.

Stap 5: Gazon Verticuteren en Onkruid Bestrijden

Het gazon verticuteren is een effectieve manier om dode grasresten, mos en onkruid te verwijderen. Dit verbetert de luchtcirculatie en wateropname van de bodem. Voer deze stap uit als de grond voldoende droog is maar niet kurk droog, meestal in het late voorjaar. Tegelijkertijd kun u het onkruid in je gazon aanpakken door handmatig te wieden.

gazon verticuteren met gazon hark

Conclusie

Door na te denken over deze stappen in het vroege voorjaar, kunt u een plan maken voor een groen gazon. Mocht u moeite hebben met het maken van een plan kunt u bij ons een op maat gemaakt onderhoudsplan aanvragen.

Sale!

Jaar pakket 100m2 Premium

€ 142,77 € 137,50
Sale!

Jaar pakket 100m2 Premium

€ 142,77 € 137,50

Het start pakket om uw bodem te verbeteren en uw gazon het gehele jaar te bemesten.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.