De Onzichtbare Helpers van uw Gazon: Micro-Organismen in de Bodem

Gepubliceerd op 20 januari 2024 om 10:00

Inleiding tot Micro-Organismen in de Bodem

Welkom in de fascinerende wereld onder het oppervlak van uw gazon! Dit onzichtbare ecosysteem, bewoond door micro-organismen zoals bacteriën en mycorrhiza-schimmels, speelt een cruciale rol in de gezondheid en vitaliteit van uw gazon.

Door Mycorrhiza verlengde graswortels

Het Belang van Bacteriën en Schimmels

Bacillus subtilis de superheld

Deze microscopische wezens zijn essentieel voor het afbreken van organisch materiaal. Ze transformeren afgevallen bladeren, dode wortels en ander organisch afval in voedingsstoffen die door uw gras kunnen worden opgenomen. Bovendien verbeteren ze de bodemstructuur en verhogen ze de beschikbaarheid van essentiële voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium.

Er zijn zelfs bacteriën zoals bv de Bacillus subtilis die actief pathogene (lees hier meer over pathogene en wat het zijn) aanvalt en gras ziekte voorkomt.

Mycorrhiza-Schimmels

Een bijzonder interessant type bodemschimmel is de mycorrhiza-schimmel. Deze vormt een symbiotische relatie met graswortels, waardoor de planten effectiever water en voedingsstoffen kunnen opnemen. Deze schimmels vergroten het worteloppervlak, wat leidt tot een robuuster en gezonder gazon. Mycorrhiza schimmels spelen hierdoor een belangrijke rol in een veel betere droogte tolerantie, en veel efficiëntere nutriënten opname. Mycorrhiza schimmels in het gazon kunnen dus het water en meststoffen gebruik drastisch verminderen.

Mycorrhiza schimmels onder een vergrootglas

De Impact van de Winter op Bodemmicroben

gazon met sneeuw in de winter

Gedurende de winter kunnen koude temperaturen en vorst de activiteit en populaties van bodemmicro-organismen beïnvloeden. Het is daarom cruciaal om in het vroege voorjaar de bodem te revitaliseren om deze microben te ondersteunen. Denk dus goed na voordat u chemische kunstmest gebruikt aan het begin van het seizoen, het kan uw nog fragiele bodemleven flinke schade toebrengen.

Herstel van de Bodemmicrobiologie

Na de winter kunt u de microbiële gezondheid van uw bodem herstellen door organische materialen zoals compost en wormenhumus toe te voegen. Dit stimuleert de activiteit van bodemmicroben en verbetert de algehele bodemgezondheid. U kunt ervoor kiezen het product Pure Molasse te gebruiken, dit product voed uw gazon en geeft het bodemleven veel energie.

Mycoplex als Microbiële Booster

Een effectieve manier om het microbieel leven in uw bodem te verrijken is het gebruik van Mycoplex. Dit product bevat een rijke mix van nuttige micro-organismen, waaronder mycorrhiza-schimmels, die essentieel zijn voor een gezond gazon. Het helpt bij het opbouwen van een sterk wortelnetwerk en verbetert de opname van voedingsstoffen. Hier vind u een lijst met alle schimmels en bacteriën en hun functie in Mycoplex

Praktische Toepassing en Voordelen

Voor optimale resultaten, past u Mycoplex toe volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dit product biedt tal van voordelen, zoals verbeterde voedingsopname, verhoogde ziekteresistentie, en een algehele verbetering van de gezondheid van uw gazon.

Conclusie

Het onderhouden van een gezond gazon vereist meer dan alleen water geven en maaien. Door aandacht te besteden aan de onzichtbare wereld onder onze voeten, en door producten zoals Mycoplex te gebruiken, kunt u een levendig, veerkrachtig en groen gazon creëren.

Sale!

Jaar pakket 100m2 Premium

€ 142,77 € 137,50
Sale!

Jaar pakket 100m2 Premium

€ 142,77 € 137,50

Het start pakket om uw bodem te verbeteren en uw gazon het gehele jaar te bemesten.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.