Nutriënten en hun Functie voor het Gazon: Calcium

Gepubliceerd op 9 februari 2024 om 10:02

Iedere gazon liefhebber kent het belang van de NPK-meststoffen, de macronutriënten die uw gazon gezond houden. Het is echter zo dat er meer nutriënten dan NPK nodig zijn om uw gazon in topconditie te houden. Vandaag kijken we naar de rol van calcium, een ondergewaardeerd nutriënt dat erg belangrijk is voor het gazon.

De Functie van Calcium voor het Gazon

Calcium zorgt voor een (veer)krachtig gazon. Het is cruciaal voor de opbouw van celwanden in grasplanten. Het helpt bij het verstevigen van de celwanden, waardoor de plant sterker en beter bestand is tegen stressfactoren zoals droogte, ziektes en mechanische schade. Calcium bevordert ook de ontwikkeling van het wortelstelsel. Een sterk wortelstelsel is essentieel voor de opname van water en voedingsstoffen, wat bijdraagt aan de algehele gezondheid en groeikracht van het gazon. Het helpt bij het reguleren van de opname van andere voedingsstoffen door de graswortels, zoals het vergemakkelijken van de opname van kalium en magnesium. Dit balanceren van voedingsstoffen is cruciaal voor de gezondheid en groei van het gras. Calcium kan ook de structuur van de bodem verbeteren, vooral in klei- en zware gronden. Het helpt bij het breken van de grond, waardoor de bodem minder verdicht raakt en de luchtcirculatie en waterdoorlatendheid verbetert. Dit zorgt voor een betere omgeving voor wortelgroei.

De functies van Calcium op een rijtje:

  1. Celwandsterkte en -ontwikkeling
  2. Wortelgroei en -functie
  3. Voedingsstoffenopname
  4. Verbeteren bodemstructuur

Calcium en Gazon Kalk

Veel mensen verwarren het gebruik van kalk met directe calciumtoevoegingen. Hoewel kalk inderdaad calciumcarbonaat bevat zijn directe calciumtoevoegingen bedoeld om de calciumvoorraad aan te vullen. Calcium is een belangrijk element voor een gezond gazon. Deze aanpak zorgt ervoor dat het gazon direct profiteert van de toegevoegde voedingsstoffen.

Een wijdverbreide mythe is dat alleen zure bodems calcium nodig hebben. Echter, alle bodemtypes kunnen profiteren van een adequate calciumvoorziening. Een evenwichtige benadering van gazonvoeding, waarbij calcium deel uitmaakt van een uitgebreid voedingsplan, is cruciaal voor het behalen van de beste resultaten. Dit betekend niet dat alle gazons kalk nodig hebben, maar juist een alternatief calcium product.

Hoe Calcium gebruiken in Gazon Onderhoud

Zoals eerder vermeld is het belangrijk te weten dat kalk niet effectief is om calcium aan uw gras plant te voeden. Hiervoor kunt u andere producten gebruiken, wij raden “Pure Strong Turf” aan. Dit product bevat 8% Calcium oxide wat snel opneembaar is voor uw gras. U zult zien wanneer u Calcium producten toevoegt aan uw gazon onderhoud regime dat uw gras snel krachtiger wordt dan ooit.

Calcium te kort herkennen

Een calciumtekort in gazons kan soms moeilijk te herkennen zijn, omdat de symptomen vaak lijken op die van andere voedingsstoffentekorten of stressfactoren. Echter, er zijn enkele tekenen die kunnen wijzen op een calciumtekort in je gazon:

 

  1. Zwakke Groei: Gras met een calciumtekort kan een algemene zwakte vertonen, waardoor het minder robuust groeit. Het gras kan er dunner uitzien dan verwacht, met een verminderde dichtheid.

 

  1. Slechte Wortelontwikkeling: Calcium is essentieel voor de ontwikkeling van sterke celwanden, wat cruciaal is voor gezonde wortels. Een tekort kan leiden tot een zwak wortelstelsel, waardoor het gras minder goed water en voedingsstoffen kan opnemen.

 

  1. Verkleuring: Terwijl verkleuring van gras door vele factoren kan worden veroorzaakt, kan een calciumtekort leiden tot een bleekgroene of geelachtige kleur in het gras. Dit komt omdat calcium nodig is voor de algemene voedingsopname en het fotosyntheseproces.

 

  1. Bladvervormingen: In ernstige gevallen kan een calciumtekort leiden tot bladvervormingen bij sommige plantensoorten, hoewel dit minder gebruikelijk is bij gras.

 

  1. Verhoogde Ziektegevoeligheid: Calcium helpt bij het versterken van de plantencelwanden, waardoor het gras beter bestand is tegen ziekteverwekkers. Een tekort kan het gras vatbaarder maken voor bepaalde ziektes.

 

  1. Bodemstructuurproblemen: Hoewel dit geen direct symptoom is van het gras zelf, kan een calciumtekort in de bodem leiden tot een slechte bodemstructuur, met verdichting en verminderde waterinfiltratie als mogelijke gevolgen. Dit kan indirect de gezondheid van het gazon beïnvloeden.

 

Wanneer deze symptomen voorkomen op uw gazon kan het raadzaam zijn een plant-sap analyse te doen. Hier kan snel herkend worden wat het gras te kort komt en daarop kunt u bijsturen. Vaak is dit betrouwbaarder dan een chemische bodemanalyse of de welbekende bodemanalyse kits. Als u interesse heeft in een plant-sap analyse kunt u contact met ons opnemen.

Heeft u veel dode plekken in het gazon door intensief gebruik van het gazon? Gebruik dan Pure Strong Turf, het levert snel opneembare calcium die uw gazon weerbaar maken voor intensieve betreding

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.