Een Vroeg Seizoen: Is het Voorjaar Echt Begonnen?

Gepubliceerd op 18 februari 2024 om 10:45

De temperaturen zijn uitzonderlijk hoog voor deze tijd van het jaar, en het gras en andere planten ontwaken uit hun winterslaap. Maar wat betekent dit voor uw gazonplannen? Kunt u nu volledig starten met het onderhoud van uw gazon? In dit artikel onderzoeken we de risico's, zodat u als gazonliefhebber een weloverwogen keuze kunt maken.

Het Gras Maaien

Dit is een uitstekend moment om te beginnen met maaien, maar houd de nachttemperaturen goed in de gaten. Als deze onder het vriespunt kunnen duiken, kunt u het maaien beter uitstellen. Als u het gras niet te kort maait, kunt u echter weer volop aan de slag. Waarschijnlijk groeit het gras nog niet snel genoeg voor frequente maaibeurten. Maai dus zo veel als nodig is.

Verticuteren en Beluchten van het Gazon

Hoewel het gras begint te groeien, is het starten met uw onderhoudsplan voor verticuteren en/of beluchten nog niet aan te raden. De temperaturen kunnen nog dalen, wat het herstel van het gazon kan belemmeren. Dit maakt het snel vatbaar voor onkruid en ziekten. U kunt geluk hebben en bij vroeg beginnen een prachtig gazon krijgen, maar het kan ook volledig misgaan. Let ook op uw bodem; door de hevige regenval afgelopen winter kan de bodem op sommige plaatsen nog te nat zijn om te bewerken.

Het Gazon Bemesten

Net als bij het verticuteren kan het voor bemesting nog wat vroeg zijn. Lage Temperaturen en stikstof kunnen schimmels ziektes als bv sneeuwschimmel stimuleren. U kunt echter uw bodem verbeteren met bijvoorbeeld wormenmest of Mycoplex. Producten zoals Green Turf of Fe8%, die geen stikstof bevatten, zijn veilig te gebruiken bij lagere temperaturen. Als u besluit toch stikstofmeststoffen te gebruiken, kies dan voor producten met lage stikstofgehaltes, zoals Pure Autumn (6% stikstof).

Het Gazon Doorzaaien

Nu is een goed moment om te beginnen met het doorzaaien van het gazon, vooral als u kale plekken heeft. Ondanks dat de kiemkracht momenteel niet erg hoog is (vanwege de temperatuur en het licht), is het wel vochtig. De temperatuur is voldoende voor een trage ontkieming. Met relatief weinig vogels en veel vocht is de kans groot dat er na 10 tot 14 dagen gras groeit op de gezaaide plekken. Pak het doorzaaien zorgvuldig aan: hark de aarde eerst wat los, verwijder eventueel onkruid, en druk het graszaad goed aan.

Conclusie

Er zijn risico's die zeer goed kunnen uitpakken, vooral als u een ervaren gazonliefhebber bent. Toch kan enige terughoudendheid op de lange termijn lonen. Maak uw eigen keuzes en zorg voor een groen gazon dat u verdient! Heeft u vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Sale!

Jaar pakket 100m2 Premium

€ 142,77 € 137,50
Sale!

Jaar pakket 100m2 Premium

€ 142,77 € 137,50

Het start pakket om uw bodem te verbeteren en uw gazon het gehele jaar te bemesten.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.