De Cruciale Rol van Mycorrhiza Schimmels in Gazononderhoud

Gepubliceerd op 7 maart 2024 om 16:53

In de wereld van gazononderhoud spelen mycorrhiza schimmels een onmisbare rol in de gezondheid en veerkracht van het gras. Deze schimmels vormen een symbiotische relatie met plantenwortels en helpen bij de opname van voedingsstoffen en water juist daar waar de plant op eigen kracht niet bij kan. Hieronder duiken we dieper in op de fascinerende wereld van mycorrhiza's en verkennen we hoe we hun aanwezigheid kunnen ondersteunen voor een gezonder gazon.

Een vergroot wortelbereik door mycorrhiza

Typen Mycorrhiza

Ectomycorrhiza

Ectomycorrhiza vormt een symbiotische relatie met de wortels van voornamelijk bomen en struiken, en speelt een minder prominente rol in typische gazonzorg. Deze schimmels vormen een mantel rond de wortels en dringen de intercellulaire ruimtes binnen zonder de cellen zelf te penetreren, wat helpt bij de opname van water en voedingsstoffen.

Endomycorrhiza

Endomycorrhiza is onderverdeeld in drie groepen, elk met specifieke kenmerken en functies.

Arbusculaire Mycorrhiza (AM)

Dit is het meest voorkomende type dat een directe relatie aangaat met de plantencellen, wat resulteert in een efficiëntere uitwisseling van voedingsstoffen. AM is cruciaal voor de meeste grassoorten in gazons, waar het bijdraagt aan een verbeterde voedingsopname en stressresistentie.

Ericoïde Mycorrhiza

Specifiek geassocieerd met planten in de heidefamilie, helpt ericoïde mycorrhiza bij het afbreken van complexe organische stoffen in de bodem, waardoor voedingsstoffen beschikbaar worden voor de plant. Hoewel minder relevant voor traditionele gazons, speelt dit type een rol in gespecialiseerde of thematische tuininstellingen.

Orchideeën Mycorrhiza

Belangrijk voor de groei en ontwikkeling van orchideeën, dit type helpt bij de kieming van orchideeënzaad door voedingsstoffen te leveren in een vroege groeifase. Orchideeën mycorrhiza is over het algemeen niet van toepassing op gazonzorg maar toont de diversiteit en specialisatie van mycorrhiza-schimmelrelaties.

Het Mycorrhizale Netwerk

Mycorrhiza's vormen een uitgebreid netwerk dat meerdere planten met elkaar verbindt, fungerend als een verlenging van het wortelsysteem. Dit netwerk biedt vele voordelen, zoals verbeterde voedingsstoffenopname, verhoogde droogteresistentie, ziekteresistentie en een verbeterde bodemstructuur. Doordat mycorrhiza`s met verschillende planten een relatie aangaan is het altijd belangrijk verschillende soorten in de bodem te hebben. Juist wanneer er sprake is van diversiteit aan mycorrhiza schimmels werken ze effectief. De Mychorrhiza kunnen kilometers aan complexe systemen maken die ook dieper gaan dan bijvoorbeeld graswortels. Zo kan de grasplant veel beter aan water en voedingstoffen komen.

Met mycorrhiza schimmels kan uw wortel bereik met km`s vergroot worden

De Symbiotische Relatie

Mycorrhiza schimmels vestigen een verbinding met de wortelcellen van planten, waardoor ze efficiënter water en voedingsstoffen kunnen opnemen en leveren aan de plant. In ruil daarvoor ontvangen ze koolhydraten van de plant. Onderzoek heeft aangetoond dat grassoorten 29% meer chlorofyl aanmaken wanneer ze geënt zijn mycorrhiza (chlorofyl geeft gras de groene kleur en is essentieel voor de fotosynthese wat de plantenenergie geeft), dit is ook logisch omdat planten meer energie nodig hebben om de gewenste symbiose in stand te houden.

Geen bestrijdingsmiddelen maar actief voorkomen van ziektes in het gazon met mycorrhiza

De rol van mycorrhiza in het voorkomen en bestrijden van pathogene schimmels en andere ziektes is een krachtig voorbeeld van hoe de natuur ingezet kan worden voor gezondere planten en ecosystemen. Door de symbiotische relaties tussen mycorrhiza schimmels en plantenwortels te ondersteunen, kunnen we niet alleen de voedingsstatus en stressresistentie van onze planten verbeteren, maar ook een natuurlijke verdedigingslinie opbouwen tegen ziektes. Deze natuurlijke bescherming is essentieel voor het bevorderen van duurzaam gazon- en plantenbeheer, waarbij het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tot een minimum wordt beperkt en de biodiversiteit en gezondheid van de bodem worden ondersteund.

Concurrentie met Pathogenen

Versterking van de Plant

Mycorrhiza schimmels concurreren met pathogenen om ruimte en voedingsstoffen in de wortelzone. Door deze competitie kunnen mycorrhiza schimmels de groei en vestiging van schadelijke schimmels en ziekteverwekkers beperken, waardoor de kans op infecties afneemt.

Mycorrhiza-schimmels stimuleren de productie van fytohormonen en andere verdedigingsmechanismen in de plant. Dit leidt tot een verhoogde fysiologische weerbaarheid van de plant tegen ziekteverwekkers. Sommige mycorrhiza's induceren ook de vorming van fysieke barrières in de wortels, wat de plant verder beschermt tegen pathogenen.

Verbetering van het Bodemleven

Productie van Antibiotische Stoffen

Door het stimuleren van een gezond en divers bodemleven, helpen mycorrhiza schimmels een omgeving te creëren die minder gastvrij is voor pathogenen. De aanwezigheid van nuttige bacteriën en andere gunstige organismen in het mycorrhiza-netwerk kan bijdragen aan de onderdrukking van ziekteverwekkers.

Sommige mycorrhiza-schimmels produceren antibiotische stoffen die schadelijke micro-organismen direct kunnen onderdrukken. Deze natuurlijke antibiotica helpen bij het creëren van een gezondere wortelomgeving, vrij van ziekteverwekkers.

Ondersteunen van Mycorrhiza in Gazons

Illistratie van mycorrhiza onder de microscoop

Om mycorrhiza schimmels te ondersteunen, is het belangrijk om:

  • Gebruik meststoffen met organische componenten zoals organisch minerale meststoffen.
  • Gebruik mycorrhiza supplementen om uw gazon te voorzien van meer nuttige schimmels
  • Bodemverdichting te minimaliseren door zachte beluchting, wat essentieel is voor het behoud van een gezonde bodemstructuur zonder de symbiotische netwerken te verstoren.
  • Chemische meststoffen en bestrijdingsmiddelen te beperken, deze hebben een negatief effect op mycorrhiza schimmels en hun werking.

Onderzoek in relatie tot mycorrhiza en gazon onderhoud

Verschillende positieve zaken vallen op bij het gebruik van mycorrhiza in gazon onderhoudt op basis van onderzoek. Eerder benoemden we al de verhoogde productie can chlorofyl dat de kleur van het gras direct beïnvloed. Ook heeft onderzoek aangetoond dat een gazon dat voorzien is van een goed mycorrhiza netwerk tot 60% betere kolonisatie heeft van gezaaide grassen. Dit betekent dat het succes van ontkieming van graszaad vele malen hoger ligt.

Het is ook bewezen dat voedingstoffen en water uit juist voor de graswortel onbereikbare plekken door mycorrhiza schimmels naar de plant wordt getransporteerd, wat bijdraagt aan een gezonder en langer groen gazon.

Aanbrengen van Mycorrhiza in het gazon

Het is ideaal om mycorrhiza preparaten te gebruiken bij de aanleg van een nieuw gazon, gelukkig kunnen preparaten zoals Pure Mycoplex ook gebruikt worden bij bestaande gazons. Het is ideaal na het verticuteren of beluchten van het gazon en kan samen met graszaad aangebracht worden. Mycoplex bevat naast endo en ecto mycorrhiza ook nog een breed scala van bacteriën die passen in het mycorrhiza systeem.

Conclusie

Mycorrhiza`s zijn essentieel in duurzaam gazononderhoud, ze verminderen de benodigdheden van meststoffen en irrigeren. Ze beschermen actief de plant tegen ziektes en zorgen voor een betere weerbaarheid tegen stress. Pure Mycoplex is een product dat makkelijk te gebruiken is om uw gazon te voorzien van een complex mycorhizza netwerk, dus twijfel niet en voorzie uw gazon zo snel mogelijk van deze onmisbare schimmels.

 

Een weelderig, gezond gazon vereist meer dan alleen water, zonlicht en mest; Een gebalanceerd bodemleven is minstens zo belangrijk. Pure Mycoplex is een samenstelling van verschillende mycorrhiza-schimmels en Bacillus-sporen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.