Het verlies van nutriënten, een serieus probleem dat past bij dit jaar

Gepubliceerd op 28 maart 2024 om 10:02

In een recent onderzoek door Eurofins Agro wordt een toenemende trend van nutriënten uitspoeling benadrukt, vooral door de extreme regenval. Deze trend, die aanzienlijk invloed heeft op de landbouw, is even relevant voor gazononderhoud.

Hevige regenval gazon

Calcium lijkt een probleem dit jaar

Afgelopen winter is er extreem veel regen gevallen, uit onderzoek van Eurofins Agro blijkt dat zowel zand- als kleigronden lagere concentraties calcium bevatten in vergelijk met dezelfde periode vorig jaar. Mocht u dan ook twijfels hebben is het verstandig zijn een analyse uit te laten voeren die calcium voor u meet of het toepassen van een calciumrijk product zoals Pure Strong Turf.

De rol van calcium voor het gazon

Calcium speelt een belangrijke rol in de gezondheid en het onderhoud van gras en gazons. Het heeft meerdere functies:

  1. Celwandsterkte en -ontwikkeling: Calcium is cruciaal voor de ontwikkeling van celwanden in grasplanten. Het helpt bij het verstevigen van celwanden, wat de planten meer structuur en stevigheid geeft. Dit resulteert in een sterker en meer veerkrachtig gazon dat beter bestand is tegen fysieke schade en stressfactoren zoals droogte of ziekte.
  2. Voedingsstoffenopname en -transport: Calcium verbetert de opname van andere voedingsstoffen door de wortels en speelt een rol in het transport van deze voedingsstoffen binnen de plant. Een adequate calciumvoorziening kan ervoor zorgen dat grasplanten efficiënter gebruikmaken van beschikbare voedingsstoffen, wat leidt tot een gezondere groei.
  3. Wortelgroei en -ontwikkeling: Calcium is essentieel voor de groei van de wortels. Het bevordert de ontwikkeling van een sterk en uitgebreid wortelstelsel, wat cruciaal is voor de water- en voedingsstoffenopname. Een sterk wortelstelsel draagt bij aan de algehele gezondheid en weerbaarheid van het gazon.

Hoewel calcium belangrijk is, is het ook essentieel om de juiste balans van calcium en andere voedingsstoffen in de bodem te handhaven. Een overmaat aan calcium kan de opname van andere belangrijke voedingsstoffen zoals kalium en magnesium belemmeren. Een goede bodemanalyse kan hierbij uitkomst bieden en helpen bij het bepalen van de behoefte aan calcium en andere voedingsstoffen, om zo de gezondheid en het uiterlijk van het gazon te optimaliseren.

Uitspoeling van andere nutriënten

Het onderzoek van Eurofins agro laat ook uitspoeling zien zoals bijvoorbeeld stikstof. Hoewel dit niet wenselijk is voor het milieu hoeft dit geen probleem voor uw gazon te vormen, stikstof wordt in grote mate met de andere nutriënten (Kalium, fosfaat, Magnesium, ijzer) gegeven via de standaard bemesting. Het zijn juist de nutriënten die u niet in de standaard bemesting terugvindt waar u dit jaar over na kunt denken wanneer uw gazon tegen valt. U kunt dit natuurlijk voor zijn met een uitgebreide bodemanalyse.

Producten die kunnen helpen

Zoals al eerder vermeld kunt u een calcium tekort makkelijk oplossen door Pure strong Turf te gebruiken. Voor spoorelementen adviseren wij Pure Humi Turf te gebruiken. Het is ook mogelijk juist te kiezen voor de toepassing van lavameel, dit is bij uitstek een goed product om een bodem vruchtbaar te maken dan wel te houden.

Conclusie

Uitspoeling van juist kleinere nutriënten kan dit jaar een probleem vormen voor gazon onderhoud. Bij twijfel, laat een bodemanalyse uit voeren (let wel dit gaat niet met de thuis kits). Producten die u kunt gebruiken om de bodemvruchtbaarheid op niveau te brengen zijn gelukkig goed verkrijgbaar.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.