Duurzaam Gazononderhoud in Nederland en België: Lessen uit Seattle

Gepubliceerd op 17 april 2024 om 10:28

In Seattle heeft een recente studie aangetoond dat natuurlijke gazon- en tuinverzorgingspraktijken substantiële milieu- en kostenbesparingen kunnen opleveren. Deze bevindingen kunnen ook van grote waarde zijn voor Nederland en België, waar duurzaam landbeheer en waterbeheer essentiële thema's zijn gezien de geografische en klimatologische eigenschappen van deze landen.

Bron: Jeffrey Morris & Jennifer Bagby: Measuring environmental value for Natural Lawn and Garden Care practices

Case Study, Reducing Environmental Impacts: Lawn and Garden Care, Published: 07 July 2007

Overeenkomsten en Relevante Factoren

Net als in Seattle, beslaan tuinen en groenstroken een significant deel van zowel Nederland als België. Deze gebieden hebben invloed op de biodiversiteit, waterhuishouding en zelfs de volksgezondheid. Door de dichtheid van de bevolking en de aandacht voor duurzame ontwikkeling kunnen de praktijken uit Seattle als voorbeeld dienen voor het stimuleren van milieuvriendelijk gazononderhoud.

Implementatie van Duurzame Praktijken

 1. Gebruik van Elektrische Maaiers: Het vervangen van benzine-aangedreven maaiers door elektrische varianten kan de uitstoot van schadelijke stoffen zoals NOx en SOx aanzienlijk verminderen. Dit is vooral relevant in stedelijke gebieden van Nederland en België waar luchtkwaliteit een belangrijk aandachtspunt is.

 2. Verminderen van Watergebruik: Door droogtetolerante planten en grassoorten te gebruiken en slimme irrigatietechnieken toe te passen, kunnen huishoudens in Nederland en België hun waterverbruik verminderen. Dit is cruciaal gezien de toenemende perioden van droogte als gevolg van klimaatverandering. Ook recent zijn er meldingen dat de Nederlandse overheid het gebruik van drinkwater wil terug dringen. Een verstandige irrigatie strategie, juiste beplanting, goede bodem en bodemleven kunnen hier aan bijdragen.

 3. Natuurlijke Bemesting: Het gebruik van organische meststoffen en andere natuurlijke bodemverbeteraars kan de afhankelijkheid van synthetische meststoffen doorbreken en de bodemgezondheid verbeteren. Dit stimuleert niet alleen de plantengroei maar draagt ook bij aan de opslag van koolstof in de bodem.

Rol van Innovatieve Producten

Verschillende producten kunnen bijdragen aan natuurlijk gazon onderhoud zonder kwaliteit te verliezen. Hier zijn een aantal voorbeelden:

 • Pure Roots Concentrate: Bevordert diepere wortelgroei, wat essentieel is voor de efficiëntie van watergebruik en de algehele gezondheid van het gazon.
 • Pure Fairway Plus en Pure Sport & Golf: Deze producten zijn speciaal ontwikkeld voor intensief gebruikte gebieden zoals sportvelden en golfbanen, waar ze helpen om het gebruik van chemische producten te minimaliseren.
 • Pure Autumn: Bereidt gazons voor op de winter en vermindert de behoefte aan chemische ingrepen in het voorjaar.
 • Pure Amino 2: Ondersteunt de natuurlijke weerstand van het gras tegen stressfactoren, wat leidt tot een verminderd gebruik van pesticiden en fungiciden.
 • Pure MycoPlex: Dit product, rijk aan mycorrhizaschimmels en nuttige bacillussen, helpt bij het opbouwen van een sterk wortelsysteem dat efficiënter water en voedingsstoffen uit de bodem opneemt. De bacillussen spelen een cruciale rol in het afbreken van organisch materiaal, wat leidt tot betere voedingsbeschikbaarheid en gezonder gazon.

 • MycoSeeds: Combineert hoogwaardige graszaden met mycorrhizaschimmels, wat zorgt voor een robuuste en gezonde kieming. Dit product is bijzonder effectief voor het creëren van droogteresistente en veerkrachtige gazons vanaf het moment van zaaien.

Financiële Impact van Niet-Duurzaam Gazononderhoud

De studie uit Seattle onthult specifieke kosten geassocieerd met traditionele gazonverzorgingsmethoden, die ook relevant kunnen zijn voor Nederland en België. Elk huishouden dat overstapt van synthetische naar natuurlijke gazonverzorging kan jaarlijks bijna €69 aan milieu- en gezondheidsvoordelen realiseren. Deze besparingen zijn als volgt onderverdeeld:

 1. Verminderd gebruik van synthetische meststoffen en pesticiden: Hiermee wordt tussen de €14,72 en €19,32 per huishouden per jaar bespaard. Het verminderen van deze chemische producten verlaagt niet alleen de directe kosten voor aanschaf, maar draagt ook bij aan lagere gezondheids- en milieuschadekosten.

 2. Overschakeling van benzine-aangedreven naar elektrische maaiers: Dit levert ongeveer €7,36 aan besparingen op. Elektrische maaiers hebben lagere operationele kosten en verminderen de uitstoot van schadelijke stoffen, wat zorgt voor minder milieu-impact en gezondheidsrisico’s.

 3. Verminderde irrigatiebehoeften: Door gebruik te maken van droogtetolerante planten en efficiëntere waterpraktijken kan tot €38,64 per jaar worden bespaard. Minder waterverbruik vermindert de druk op lokale watervoorzieningen en verlaagt de waterrekening.

 4. Lagere kosten voor het beheer van gevaarlijk afval: Door minder afhankelijk te zijn van chemische producten worden de kosten voor het beheren van gevaarlijk afval met ongeveer €4,60 tot €5,52 per jaar verlaagd.

Deze berekeningen geven een indicatie van hoeveel een gemiddeld huishouden in Nederland en België kan besparen door over te stappen van traditionele naar duurzamere gazonverzorgingsmethoden. Deze besparingen kunnen significant bijdragen aan het verminderen van zowel directe als indirecte kosten op huishoudelijk en gemeenschapsniveau.

Conclusie

Door de principes van natuurlijke gazon- en tuinverzorging toe te passen die in Seattle zijn onderzocht, kunnen inwoners van Nederland en België een positieve impact hebben op het milieu en tegelijkertijd genieten van de economische voordelen van deze praktijken. De integratie van gespecialiseerde producten zoals Pure MycoPlex en MycoSeeds vormt een krachtig arsenaal voor iedereen die streeft naar een groener en duurzamer gazon. Laten we samen verstandige keuzes maken voor onze gazons en tuinen, voor onszelf en voor de planeet.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.