Organische meststoffen, hoe zit het met stikstof

Gepubliceerd op 29 april 2024 om 15:49

Gazononderhoud vereist aandacht voor voeding, waarbij stikstof een cruciale rol speelt. Vooral organisch gebonden stikstof, vaak aanwezig in de vorm van eiwitten, is essentieel voor het onderhouden van een gezond en robuust gazon. Dit artikel duikt in de wereld van organische stikstof in organische meststoffen.

een groen gazon

Organisch Gebonden Stikstof: Eiwit voor uw Gazon

eiwit verbinding

Stikstof is een fundamentele bouwsteen van chlorofyl, wat essentieel is voor fotosynthese en daarmee voor de groene kleur en groei van het gazon. Eigenlijk alle gazon meststoffen bevatten stikstof, enkel de verbinding verschilt. Kwalitatief hoogwaardige organische meststoffen bevatte Organisch gebonden stikstof in de vorm van eiwit verkregen uit natuurlijke bronnen zoals bijvoorbeeld bloedmeel en verenmeel. Organisch gebonden stikstof wordt langzaam vrijgegeven, dit voorkomt groeipieken maar ook verlies van stikstof. Dit maakt eiwitten zeer geschikt als stikstof bron. 

Andere organische stikstof verbindingen

Naast Eiwitten zijn er nog andere verbindingen van organische aard die stikstof bevatten zoals:

  1. Ureum: Dit is een organische verbinding die rechtstreeks afkomstig is uit urine of industrieel wordt geproduceerd. Het bevat een hoog percentage stikstof en wordt snel door planten opgenomen. Ureum is effectief voor het snel groen maken van planten en wordt veel gebruikt in meststoffen.

  2. Aminozuren: Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten maar kunnen ook los worden toegepast als organische stikstofbron. Ze zijn vooral nuttig omdat ze direct door planten kunnen worden opgenomen en ook kunnen helpen bij het verbeteren van de opname van andere voedingsstoffen.

  3. Humuszuren: Hoewel primair bekend als bodemverbeteraars, bevatten humuszuren ook organische stikstof. De exacte hoeveelheid stikstof in humuszuren kan variëren, afhankelijk van de bron waaruit ze zijn geëxtraheerd en de specifieke samenstelling van de humus in de bodem. Over het algemeen bevatten humuszuren tussen de 2% en 5% stikstof. Ze verbeteren daarbij de bodemstructuur en verhogen de beschikbaarheid van stikstof in de bodem. Humuszuren zijn door hun lage aandeel stikstof niet interessant als stikstof rijke meststof.

  4. Ureumformaldehyde: Dit is een langzaam vrijkomende stikstofbron die ontstaat uit de reactie tussen ureum en formaldehyde. Het is geschikt voor toepassingen waar een geleidelijke voeding gewenst is, om uitspoeling te verminderen en de efficiëntie van stikstofgebruik te verhogen.

  5. Melamine: Een ander type organisch gebaseerde stikstofverbinding die in sommige meststoffen wordt gebruikt, hoewel minder gebruikelijk vanwege mogelijke gezondheids- en milieurisico's.

Ammonium, is dat niet organisch?

kippenpoep op gazon

Nee, ammonium (NH4+) is geen organische verbinding. Het is een anorganische ion dat wordt gevormd wanneer ammoniak (NH3) een waterstofion (H+) opneemt uit water, waardoor het positief geladen ammonium-ion ontstaat. Ammonium komt echter wel vaak voor in organische meststoffen. Vaak is het aanwezig in uitwerpselen van dieren zoals kippenmest en guano. 

Ammonium, hoewel ook een stikstofbron, is minder geschikt voor gebruik in organische meststoffen voor gazons. Het kan snel uitspoelen, vooral in zandgronden, waardoor het risico op vervuiling van grondwater toeneemt. Bovendien kan de snelle afgifte van stikstof leiden tot grasverbranding en ongelijkmatige groei. Wanneer een organische meststof ammonium bevat word deze voor gazon onderhoud als laagwaardig of goedkoop beschouwd, dit betekend niet dat het gebruik direct slecht is. Het kan zijn dat ammonium stikstoffen prima passen in uw gazon onderhoud, duurzaam zijn ze echter niet.

Ureum en zijn toegevoegde waarde

Ureum is een organische verbinding die een hoog stikstofgehalte heeft. Het is bijzonder effectief omdat het gemakkelijk door de bodem wordt opgenomen en snel beschikbaar is voor de grasplanten. Wanneer ureum wordt gecombineerd met organisch gebonden eiwitten, creëert dit een evenwichtige voedingsbron die zowel directe als langdurige voordelen biedt. De snelle actie van ureum helpt bij het herstel van het gazon in stressvolle periodes, terwijl de langzame afgifte van organisch gebonden stikstof voor duurzaamheid zorgt.

Aminozuren in Stressvolle Tijden

Aminozuren spelen een cruciale rol tijdens stressvolle perioden voor het gazon, zoals droogte of extreme hitte. Ze helpen bij het versterken van de weerstand van het gras tegen ziektes en schimmels, en ondersteunen de algehele gezondheid en veerkracht van het gazon. Meststoffen die eiwit bevatten bevatten automatisch ook aminozuren. 

Pure Sport&Golf

Pure Sport & Golf is een hoogwaardige meststof voor golfbanen, sportvelden maar ook het gazon. Het bevat een hoog aandeel Eiwit en Ureum. Deze combi zorgt ervoor dat het gras zowel direct als langdurig gevoed word. Daarbij zorgt de beschikbaarheid van snelle stikstof ervoor dat het gras ook de aminozuren kan opnemen wat stress verlagend werkt. 

Pure Sport & Golf bevat ook fosfaat, kalium, magnesium en toegevoegde Bacillus subtilis 

pure Sport&Golf op gazon

Conclusie

het gebruik van organisch gebonden stikstof in combinatie met ureum biedt een gebalanceerde, efficiënte en milieuvriendelijke oplossing voor gazononderhoud. Producten zoals Pure Sport&Golf tonen aan dat een zorgvuldige samenstelling van organische en minerale componenten kan leiden tot superieure resultaten voor zowel de schoonheid als de gezondheid van grasvelden.

Pure Sport & Golf bevat stikstof, fosfaat en kalium in de juiste verhouding. Het gras blijft groeien, wortels ontwikkelen en temperatuur bestendig door deze samenstelling. De toevoeging van magnesium geeft extra kleur en de bacillus subtillus zorgt voor een betere weerbaarheid tegen schimmel druk.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.