Vilt in het gazon

Gepubliceerd op 1 april 2024 om 10:34

Voor veel gazon liefhebbers is "vilt" een bekende term. Er zijn echter veel mythes over vilt. Het idee is vaak dat vilt perse slecht is en altijd verwijderd moet worden. Dit is niet waar. In dit artikel bespreken we een aantal mythes met betrekking tot vilt in het gazon, ook gaan we de voordelen van een kleine vilt laag geven.

5 mythes over Vilt in het gazon

 1. Mythe: Vilt is altijd slecht voor het gazon.

  • Waarheid: Een dunne laag vilt (tot ongeveer 1 cm) kan juist voordelig zijn. Het biedt bescherming voor de wortels, helpt vocht vast te houden en kan de weerstand tegen betreding verhogen.
 2. Mythe: Vilt ontstaat door te veel maaien.

  • Waarheid: Vilt ontstaat niet door het maaien zelf, maar door de opeenhoping van niet volledig afgebroken organisch materiaal zoals grasresten, bladeren en wortelstelsels. Onjuist maaien (bijvoorbeeld het gras te kort maaien) kan wel indirect bijdragen aan viltvorming omdat het de gezondheid van het gras kan aantasten.
 3. Mythe: Alle soorten gras produceren evenveel vilt.

  • Waarheid: Verschillende soorten gras hebben verschillende neigingen tot viltvorming. Sommige grassoorten, zoals Kentucky bluegrass en bepaalde soorten zwenkgras, zijn meer vatbaar voor viltvorming dan anderen zoals roodzwenkgras.
 4. Mythe: Vilt kan alleen verwijderd worden door te verticuteren.

  • Waarheid: Hoewel verticuteren een effectieve manier is om een dikke viltlaag te verwijderen, zijn er ook andere methodes zoals beluchting die kunnen helpen de viltlaag te beheersen en de gezondheid van het gazon te verbeteren. Regelmatig maaien met een scherpe maaier en goede bemesting kan ook de ophoping van vilt verminderen.
 5. Mythe: Vilt vormt zich sneller op droge gazons.

  • Waarheid: Vilt kan zich juist vormen in zowel natte als droge omstandigheden. Overmatige vochtigheid kan leiden tot een slechte afbraak van organisch materiaal, wat viltvorming bevordert. Anderzijds kan een droge bodem de afbraak van organisch materiaal ook vertragen, wat eveneens tot viltvorming kan leiden.

De voordelen van een kleine vilt laag (tot 1 cm)

Een viltlaag tot ongeveer 1 cm dik kan verschillende voordelen bieden voor je gazon:

 1. Bescherming van wortels: De viltlaag helpt de wortels van het gras te beschermen tegen extreme temperaturen, zowel hitte als kou, wat bijdraagt aan de algehele gezondheid van het gazon.

 2. Vochtbehoud: Vilt helpt bij het vasthouden van vocht in de bodem. Dit is vooral nuttig tijdens droge periodes omdat het de behoefte aan frequent water geven vermindert.

 3. Voedingsstoffenreservoir: Hoewel een dikke viltlaag de opname van voedingsstoffen kan belemmeren, kan een dunne laag juist helpen bij het vasthouden van voedingsstoffen in de bodem.

 4. Natuurlijke bemesting: Naarmate organisch materiaal in de viltlaag langzaam afbreekt, komt er een kleine, maar continue toevoer van voedingsstoffen vrij die het gras kan gebruiken. Dit kunt u met enzymen versnellen

 5. Weerstand tegen betreding: Een matige viltlaag kan helpen om het gras weerbaarder te maken tegen betreding, wat vooral nuttig is in gazons die veel gebruikt worden.

 6. Onderdrukking van onkruid en ziektes: Een beheersbare viltlaag kan helpen onkruidgroei te onderdrukken en kan enige bescherming bieden tegen bepaalde gazonziektes.

Hoewel deze voordelen gelden voor een dunne viltlaag, is het belangrijk om de dikte te monitoren en zo nodig te verticuteren om de viltlaag binnen de perken te houden. Te veel vilt kan leiden tot problemen zoals verminderde zuurstofcirculatie naar de wortels en verminderde effectiviteit van irrigatie en bemesting.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.