Hoe het gras zich aanpast aan de winter

Gepubliceerd op 19 oktober 2023 om 16:40

Introductie

De winter is een uitdagende periode voor je gazon. Het gras moet bestand zijn tegen lage temperaturen, vorst, sneeuw, ijs en minder zonlicht. Hoe zorgt het gras ervoor dat het deze barre omstandigheden overleeft? Welke processen vinden er plaats in het gazon en de bodem wanneer het kouder begint te worden? In dit artikel leggen we je uit hoe je gazon zich voorbereidt op de winter en hoe je het daarbij kunt helpen.

Aanpassingsmechanismen van het gras

Gras is een plant die in staat is om te overleven in verschillende klimaten, van tropisch tot polair. Om zich aan te passen aan de wisselende temperaturen en neerslag, heeft het gras verschillende mechanismen ontwikkeld. Deze mechanismen zijn afhankelijk van het type gras, de bodemsoort, de vochtigheid en de lichtintensiteit. We kunnen deze mechanismen onderverdelen in twee categorieën: biochemische en fysiologische.

Biochemische mechanismen

Biochemische mechanismen zijn processen die te maken hebben met de samenstelling en de werking van de moleculen in het gras. Een belangrijk biochemisch mechanisme is de productie van antivriesstoffen. Dit zijn stoffen die voorkomen dat het water in de cellen van het gras bevriest en zo schade aanricht. Antivriesstoffen kunnen eiwitten of lipiden zijn, die de celmembranen beschermen tegen ijskristallen en het vriespunt van het water verlagen. Sommige grassoorten die in koude klimaten groeien, zoals roodzwenkgras en struisgras, produceren meer antivriesstoffen dan andere soorten, waardoor ze beter bestand zijn tegen vorst.

Fysiologische mechanismen

Fysiologische mechanismen zijn processen die te maken hebben met de vorm en de functie van de organen en weefsels in het gras. Een belangrijk fysiologisch mechanisme is de vermindering van de groei en de fotosynthese. Dit betekent dat het gras minder nieuwe bladeren aanmaakt en minder energie haalt uit zonlicht. In plaats daarvan slaat het gras energie en voedingsstoffen op in de wortels en de kroon (het onderste deel van de stengel). Zo kan het gras beter omgaan met stressfactoren zoals droogte, schaduw en lage temperaturen. Het gras gaat als het ware in een soort winterslaap, waarbij het zijn activiteit verlaagt tot een minimum.

Invloed op de bodem

Naast deze mechanismen die het gras zelf toepast, zijn er ook processen die plaatsvinden in de bodem en die invloed hebben op het gazon. De bodemtemperatuur daalt, waardoor de activiteit van micro-organismen afneemt. Dit heeft gevolgen voor de afbraak van organisch materiaal en de beschikbaarheid van voedingsstoffen in de bodem. Ook kan de bodemstructuur veranderen door bevriezing en dooiing, waardoor er scheuren of verdichting kunnen ontstaan. Dit beïnvloedt de waterhuishouding en de beluchting van de bodem.

Hoe kun je het gras helpen in de winter?

We hebben al vaker tips gegeven hoe kun je het gras kan helpen om zich aan te passen aan de kou, maar we herhalen ze graag nog een keer.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je gazon te ondersteunen in de winter:

  1. Maai het gras niet te kort in het najaar: Een lengte van 3 tot 5 cm is ideaal. Zo geef je het gras meer weerstand tegen de kou en voorkom je dat onkruid of mos gaat groeien.
  2. Bemest het gazon met een speciale najaarsmeststof: Deze meststof is rijk aan kalium, wat de celwanden van het gras versterkt en helpt om vocht vast te houden. Zo maak je het gras minder gevoelig voor vorstschade en droogte. Pure Autumn is een meststof speciaal ontwikkeld hiervoor.
  3. Hark het gazon regelmatig om bladeren en ander afval te verwijderen: Zo zorg je voor voldoende licht en lucht voor het gras en voorkom je dat schimmels of ziektes zich gaan verspreiden.
  4. Vermijd betreding van het gazon bij bevroren, besneeuwd of erg nat weer: Dit voorkomt beschadiging en verdichting van het gras.

Conclusie:

Er gebeurd veel in het gras en bodem maar door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je gazon gezond en groen blijft in de winter. In het voorjaar zal je gazon dan sneller herstellen en weer gaan groeien. Zo kun je het hele jaar door genieten van een mooi gazon.

Wanneer temperaturen dalen verandert de behoefte van het gazon, de stikstof vraag word minder, er is kalium nodig om het gras winter bestendig te maken. Pure Autumn is een organo mineralen meststof ideaal voor het najaar en koude voorjaar.

Pure Autumn bevat 20% kalium om het gras af te harden voor de winter. Het is aan te raden Pure Autmn eind september begin oktober op uw gazon toe te passen.

Pure Autumn bevat toegevoege Bacterien genaamd Bacillus Subtilus. Deze verminderen de kans op schimmel infecties.

Pure Autumn heeft een indirecte werking tegen mos.

 

 

De Basisprincipes voor een Gezond Gazon: Lucht, Water en Licht

Wanneer de zomer aanbreekt, hopen we allemaal op een weelderig, groen gazon. Maar om dit te bereiken, moeten we terugkijken op het onderhoud dat we in het voorjaar hebben uitgevoerd en beoordelen hoe goed we hebben gezorgd voor de basisbehoeften van ons gras: lucht, water en licht. Als je merkt dat je gazon niet in topconditie is, is de kans groot dat een van deze drie essentiële elementen niet in balans is. Dit is het perfecte moment om kritisch naar de bodem te kijken en te evalueren welke werkzaamheden nodig zijn om de gezondheid van je gazon te herstellen.

Lees meer »

Duurzame Irrigatie Strategieën voor een Gezond Gazon

Het onderhouden van een gezond en groen gazon tijdens de zomermaanden kan een uitdaging zijn, vooral als je streeft naar duurzaamheid en efficiëntie. In dit artikel bespreken we hoe je duurzame irrigatiestrategieën kunt toepassen die niet alleen zorgen voor een prachtig gazon, maar ook effectief zijn tegen onkruid en straatgras, die ondiep wortelen. We zullen ingaan op de opbouw van deze strategieën, hoe je ze kunt volhouden en de voor- en nadelen ervan. Ook zullen we zowel uitgebreide irrigatiesystemen als gemakkelijk te gebruiken zwenksproeiers behandelen.

Lees meer »

Wortelrot in het gazon

Wortelrot kan uw gazon volledig om zeep helpen dus het is belangrijk wortelrot te kunnen herkennen en te bestrijden. Gelukkig is wortelrot in het gazon goed te bestrijden zonder chemicaliën. 

Lees meer »

Een jong gazon: wel of niet verticuteren?

Wanneer u een jong gazon heeft, tussen 0 en 4 jaar oud, is verticuteren niet slechts een slechte keuze, het zou helemaal geen overweging moeten zijn. Er zijn alternatieve methoden die het jonge gazon kunnen ondersteunen zonder de negatieve impact van verticuteren.

Lees meer »

Waarom zaden soms niet willen ontkiemen

Soms willen graszaden maar niet ontkiemen, dit komt door Zaaddormantie. Zaaddormantie is een natuurlijke toestand van zaden waarbij ze niet ontkiemen, zelfs als de omstandigheden zoals vocht, temperatuur en licht gunstig zijn. Normaal helpt deze rusttoestand de zaden te overleven in ongunstige omstandigheden, zoals extreme kou of droogte, tot wanneer de omgeving optimaal is voor groei, soms komen ze echter niet op eigen kracht hieruit.

Lees meer »

Organische meststoffen, hoe zit het met stikstof

Gazononderhoud vereist aandacht voor voeding, waarbij stikstof een cruciale rol speelt. Vooral organisch gebonden stikstof, vaak aanwezig in de vorm van eiwitten, is essentieel voor het onderhouden van een gezond en robuust gazon. Dit artikel duikt in de wereld van organische stikstof in organische meststoffen.

Lees meer »

Duurzaam Gazononderhoud in Nederland en België: Lessen uit Seattle

In Seattle heeft een recente studie aangetoond dat natuurlijke gazon- en tuinverzorgingspraktijken substantiële milieu- en kostenbesparingen kunnen opleveren. Deze bevindingen kunnen ook van grote waarde zijn voor Nederland en België, waar duurzaam landbeheer en waterbeheer essentiële thema's zijn gezien de geografische en klimatologische eigenschappen van deze landen.

Lees meer »

Welke Grassoort is geschikt voor mijn gazon

Iedereen heeft wensen en verwachtingen van zijn gazon. De keuze voor de juiste grassoorten is dan ook erg belangrijk. Hier een klein overzicht en beschrijving van de verschillende (koude seizoen) grassen die veelvuldig voorkomen in graszaad mengsels en gezonnen. Vaak bepalen de dominante soorten waar een type grasmengsel voor geschikt is.

Lees meer »

Effectief doorzaaien van het gazon

Voor een dicht en gezond gazon is doorzaaien een belangrijke stap. Er zijn veel redenen waarom er kale plekken of ene slechte gras bezetting ontstaan, het is echter belangrijk dit op te vullen met gezond gras, om mos en onkruid te verdringen. In dit artikel leest u hoe u kunt doorzaaien en waarom doorzaaien belangrijk is.

Lees meer »

Vilt in het gazon

Voor veel gazon liefhebbers is "vilt" een bekende term. Er zijn echter veel mythes over vilt. Het idee is vaak dat vilt perse slecht is en altijd verwijderd moet worden. Dit is niet waar. In dit artikel bespreken we een aantal mythes met betrekking tot vilt in het gazon, ook gaan we de voordelen van een kleine vilt laag geven.

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.