Uw Groen Gazon: Een Stappen Plan om het Seizoen Goed te Beginnen

Gepubliceerd op 25 februari 2024 om 15:27

De temperaturen zijn dit jaar al vroeg relatief hoog, we zien het gras ontwaken en groeien. De meeste hebben al minimaal 1 keer het gras afgereden. Maar u kunt u nu zorgen dat u het seizoen goed begint! Wat zijn de juiste stappen? Wij helpen u hierbij.

Een realistische weergave van een tuinman die een weelderig groen gazon inspecteert in het vroege voorjaar, onderstreept het belang van een zorgvuldige evaluatie voor een gezond gazon.

Eind februari inspectie van het gazon

Humoristische cartoon van een overdreven geklede 'gazondetective' die de mysteries van oneven gazonontwikkeling onderzoekt, ideaal voor een luchtige benadering van gazononderhoud.

Na de zeer natte winter is het belangrijk dat u een goed beeld heeft van uw gazon. Hoe is de kleur van het gras nu de temperaturen en licht uren stijgen? Het kan namelijk zijn dat het gras in uw gazon in de natte donkere winter een minder mooie kleur heeft. In het vroege voorjaar hoort het gras toch alweer op eigen kracht mooi groen te kleuren. Is dit niet zo, dan is er te weinig bodemleven en voeding in uw bodem aanwezig en is het zeer belangrijk alle stappen in dit plan te volgen.

U controleert ook op eventuele oneffenheden en ziekte of plagen in het gazon. De oneffenheden kunt u aanpakken door te dressen (bij kleine oneven heden in het gazon) of egaliseren (bij grote oneven heden in het gazon). Ziekte of plagen zult u aan moeten pakken, klik hier om een verantwoorde gifvrije aanpak te vinden.

Begin maart, grote schoonmaak van uw gazon

Voor u verder gaat met de grotere werkzaamheden moet u eerst zorgen dat uw gazon hier klaar voor is. Dit doen we door alle rommel die zich op het gazon verzameld heeft te verwijderen. De rommel kan uit bijvoorbeeld takjes of bladeren bestaan. Gebruik een hark om alle rommel bij elkaar te harken en te verwijderen.

Midden maart, tijd om te verticuteren

Dit is een mooi moment om te verticuteren, u heeft namelijk nog niet gezaaid en zult de jonge grasplant er dus niet uittrekken voordat het stevige wortels ontwikkeld heeft. Ook heeft u nog niet bemest dus u verwijdert geen nutriënten. Let wel het kan zijn dat een toch een ander moment moet zoeken om het gazon te verticuteren, de bodem moet namelijk niet te nat zijn en de temperaturen niet te laag. Het is belangrijk dat het warm genoeg is voor het gras om snel te herstellen. Lees hier hoe u moet verticuteren.

Na het verticuteren de bodem verbeteren

Wanneer u uw bodem heeft opengetrokken tijdens het verticuteren is het tijd om de bodem te verbeteren. Er zijn verschillende materialen om dit te doen, de samenstelling van uw bodem bepalen waarmee u het kunt doen. U kunt hiervoor een analyse laten uitvoeren.

Enkele producten om de bodem te verbeteren:

Wormenhumus/wormencompost

Wormenhumus ook wel bekend als vermicompost is een mooi product dat bacteriën bevat die uw bodemleven verrijken. Er zijn echter wel verschillen in de kwaliteit en soort wormenhumus. Wormenhumus hoort fijn en aarde achtig van structuur te zijn. Gazon Groen levert wormenhumus die altijd aan dezelfde hoge kwaliteitseisen voldoet. Wij gebruiken de wormenhumus van Pure, zij waren het originele bedrijf die wormenhumes zin gaan gebruiken in tuin, sportveld en golfbaan onderhoud. Voor hen is dit al meer dan 30 jaar een waardevol product geweest.

Rivierzand

Wanneer uw gazon niet meer goed draineert en regelmatig plassen water heeft is het een goed idee zand te gaan verwerken. Zand heeft een relatief grove structuur en houd geen water of voeding vast. Hierdoor kan water makkelijk weglopen en krijgt u geen plassen. Let wel op, wanneer een gazon te veel zand bevat zal er een slecht bodemleven ontstaan en zullen ook nutriënten snel uitspoelen.

Mycoplex

Wanneer u voor het hoogst haalbare gaat is mycoplex het ideale product om uw bodem mee te verbeteren. Het bevat een breed scala aan mycorrhiza schimmels en bacteriën. Deze werken samen om uw gazon beter bestand te maken tegen ziekte en droogte (het is een enorm verschil). Ook verbetert het de opname van nutriënten, vooral de moeilijk opneembare nutriënten.  Met mycoplex zet u echt een nieuwe standaard voor uw gazon neer. Lees hier meer informatie over de mycoplex.

Zaaien, zorgen voor een dicht gazon

Doorzaaien is belangrijk. Wij adviseren regelmatig door te zaaien in de loop van het seizoen. Na het verticuteren is het echter een absolute must. Door het doorzaaien zorgt u dat onkruid minder de ruimte krijgt, dat uw gazon mooi dicht en vol oogt. Wanneer uw zaait moet u ervoor zorgen dat het zaad goed aangedrukt wordt op de aarde en zeker 7 dagen vochtig blijft.

Een simpele maar prachtige afbeelding van een perfect onderhouden, groen gazon onder een helderblauwe hemel, die de rust en schoonheid van een zorgvuldig verzorgde tuin uitstraalt.

Eind maart bemesten

Het lijkt misschien vreemd maar wacht een paar dagen na het zaaien en verticuteren voordat u gaat bemesten. U heeft voor het verticuteren namelijk gemaaid en het is af te raden direct na het maaien te bemesten. Hetzelfde geld voor zaaien en bemesten, beide onttrekken iets va zuurstof aan de aarde, wanneer deze samen worden toegepast zullen ze in competitie raken met elkaar voor zuurstof. Hoewel beide zaken u gazon niet zullen verknallen zijn het geen hoofdzondes, maar het uit elkaar houden van bemesten en maaien, zaaien zullen wel voor een sneller goed resultaat zorgen.

In het voorjaar gebruikt u doorgaans een meststof met een hoger stikstofgehalte. Dit omdat tijdens het voorjaar de vegatieve Piek piek plaats vindt. Temperatuur vocht en licht zijn optimaal aanwezig en zorgen voor stevige groei. Om te groeien heeft gras eiwitten nodig. Stikstof is eiwit wat het gras nodig heeft. Wij adviseren Fairway plus (20-3-2+2MgO) voor mensen die zeer regelmatig maaien en vrij professioneel te werk gaan en Sport & Golf (12-5-5+3MgO) voor mensen die tot 2 keer maaien in de week.
Tot 11 maart hebben wij  nog een mooie aanbieding die u het hele seizoen kan helpen, klik hier voor meer informatie.

Periode Activiteit Beschrijving
Eind februari Inspectie van het gazon Controleer de kleur, op ziektes of oplagen en oeffenheden in het gazon.
Begin maart Grote schoonmaak van uw gazon Verwijder alle rommel zoals zakjes en bladresten met een hark.
Midden maart Verticuteren Voer het verticuteren uit, zorg dat de bodem niet te nat is en de temperaturen niet te laag
Na het verticutreren Bodem verbeteren Verbeter de bodem met bijvoorbeeld wormenhumus, rivierzand of Mycoplex.
Na het bodem verbeteren Zaaien Zaai uw gazon door. Zorg dat het zaad ged contact maakt met de bodem en houd het zaad minimaal 7 dagen vochtig.
Eind maart Bemesten Zorg dat er wat tijd tussen bemesten en zaaien zit.

Een gazon programma op maat

Elk gazon is anders, het door ons geschreven plan zal altijd resultaat bieden het kan echter zijn dat uw gazon een beter maatplan nodig heeft. Wanneer u een onderhoudsschema op maat wilt kunnen wij u dit bieden. klik hier voor de mogelijkheden.

Sale!

Jaar pakket 100m2 Premium

€ 142,77 € 137,50
Sale!

Jaar pakket 100m2 Premium

€ 142,77 € 137,50

Het start pakket om uw bodem te verbeteren en uw gazon het gehele jaar te bemesten.

 

Sale!

Pure Pro Gazon Meststoffen pakket 100m2

€ 53,63 € 50,00
Sale!

Pure Pro Gazon Meststoffen pakket 100m2

€ 53,63 € 50,00

Bevat 3 verschillende gazon meststoffen voor een hogere Stikstof gift passend bij de tijd van het seizoen. Alle meststoffen zijn verpakt in een hoveelheid voor een gazon van 100m2

Wanneer de temperaturen toenemen in het voorjaar moet het gras gestimuleerd worden tot groei, Pure Fairway plus bevat een combinatie van minerale en organische stikstof voor een snelle en langdurige werking.

Pure Sport & Golf bevat stikstof, fosfaat en kalium in de juiste verhouding. Het gras blijft groeien, wortels ontwikkelen en temperatuur bestendig door deze samenstelling. De toevoeging van magnesium geeft extra kleur en de bacillus subtillus zorgt voor een betere weerbaarheid tegen schimmel druk.

Wormenhumes ook bekend als wormencompots, wormenmest of vermicompost is een bekende bodemverbeteraar. Het bevat schimmels en bacterien voor een goede bodembalans. Daarbij is het rijk aan organische stof om uw bodem te verbeteren.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.