Wortelrot in het gazon

Gepubliceerd op 7 juni 2024 om 13:10

Wortelrot kan uw gazon volledig om zeep helpen dus het is belangrijk wortelrot te kunnen herkennen en te bestrijden. Gelukkig is wortelrot in het gazon goed te bestrijden zonder chemicaliën. 

Wortelrot herkennen

gazon met gele bladeren door wortelrot

Wortelrot kunnen we herkennen door langzaam afstervende grasplanten. Tussen het groen bevinden zich veel gele gras bladeren en gras stengels. Wanneer u een sample steek en ruikt zul u een zwavelachtige geur ruiken, vergelijkbaar met die van rotte eieren.

Oorzaken van wortelrot

Wortelrot word veroorzaakt door een tekort aan zuurstof in de bodem. Anaerobe micro organisme krijgen de overhand. Laat die anaerobe micro organisme nu net belangrijk zijn voor rottingsprocessen. Zo beginnen de wortels te rotten. 

Zuurstof, chemicaliën en bemesten bij wortelrot

Wanneer u last heeft van wortelrot is zuurstof de remedie. U heeft dus geen meststoffen of chemicaliën nodig. Meststoffen zouden in deze situatie juist averechts werken omdat ze zuurstof uit de bodem onttrekken.

De oplossing tegen wortelrot

Beluchten is het antwoord tegen wortelrot, gebruik een riek of idealiter een holle pen beluchter om ruimte te maken in de bodem voor zuurstof. U kunt ervoor kiezen het gazon in te vegen met zand om de dreinage te verbeteren. Let op u hoeft de gaten niet te vullen, deze groeien vanzelf weer dicht.

Zuurstof is de remedie

Zuurstof is dus de remedie tegen wortelrot in het gazon. Aerobe micro organisme nemen weer de controle en het rotten stopt zodat het gras kan gaan herstellen

Het herstel bevorderen

Om het herstel te bevorderen kunt u Pure Mycoplex gebruiken. Mycoplex bevat endo- en ecto-mycorrhiza`s en verschillende bacillus stammen. Deze aerobe micro organisme gaan een symbiose aan met het gras, vergroten het wortelnetwerk en leggen zuurstof vast in de bodem.

Ook kunt u er voor kiezen de wortels een boost te geven met Pure Roots Concentrate, een wortel stimulator die de wortel groei bevordert en hersteld.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.