Duurzame Irrigatie Strategieën voor een Gezond Gazon

Gepubliceerd op 2 juli 2024 om 12:21

Het onderhouden van een gezond en groen gazon tijdens de zomermaanden kan een uitdaging zijn, vooral als je streeft naar duurzaamheid en efficiëntie. In dit artikel bespreken we hoe je duurzame irrigatiestrategieën kunt toepassen die niet alleen zorgen voor een prachtig gazon, maar ook effectief zijn tegen onkruid en straatgras, die ondiep wortelen. We zullen ingaan op de opbouw van deze strategieën, hoe je ze kunt volhouden en de voor- en nadelen ervan. Ook zullen we zowel uitgebreide irrigatiesystemen als gemakkelijk te gebruiken zwenksproeiers behandelen.

gazon sprinkler

Stap 1: Benodigdheden voor Duurzame Irrigatie

De Bodem

Gazon grond

Een duurzame irrigatiestrategie begint bij de basis: de bodem. Een gezonde bodem heeft een goede structuur en een hoog organisch stofgehalte, wat de waterretentie verbetert. Overweeg het gebruik van organische bodemverbeteraars zoals wormenhumus en  Ascophyllum Nodosum zeewiermeel om de bodemstructuur en het waterhoudend vermogen te verbeteren​​​​.

Selectie van Grassoorten

Kies grassoorten die goed gedijen in zowel vochtige als droge omstandigheden. Voor droogtetolerantie en onkruidonderdrukking zijn soorten zoals veldbeemdgras (Poa pratensis) en roodzwenkgras (Festuca rubra) zeer geschikt. Deze grassoorten hebben diepe wortels die beter toegang hebben tot water in de diepere bodemlagen, wat helpt om straatgras en onkruiden te verdringen​​.

Installatie van een Efficiënt Irrigatiesysteem

gazon irrigeren

Uitgebreide Irrigatiesystemen: Installeer een irrigatiesysteem dat automatisch werkt, u kunt dan momenten kiezen die verdamping tegen gaan en zo het water met maximale efficiëntie benutten. het ideale moment is vroeg in de ochtend.

Zwenksproeiers: Voor degenen die een eenvoudiger en oplossing zoeken, zijn zwenksproeiers een goede optie. Zwenksproeiers zijn gemakkelijk te gebruiken en kunnen grote oppervlakken gelijkmatig besproeien. Zorg ervoor dat je de sproeier zo plaatst dat het hele gazon gelijkmatig wordt besproeid, zonder overmatig water te geven aan bepaalde gebieden.

Stap 2: opbouw van Duurzame Irrigatie van het Gazon

Irrigatie Opbouwschema

Idealiter irrigeert of bergend u niet vaak maar wel diep, hiervoor zijn echter goede graswortels voor nodig. Om je gazon te helpen diepere wortels te ontwikkelen en beter bestand te zijn tegen droogte, is het belangrijk om de irrigatiefrequentie geleidelijk te verminderen. Hier is een opbouwschema dat je kunt volgen:

Week 1-2:

 • Irrigeer om de 3 dagen. Dit helpt om de graszoden goed te doorweken en stimuleert diepere wortelgroei.

Week 3-4:

 • Irrigeer om de 5 dagen. Verleng de periode tussen de irrigatiesessies om het gazon te laten wennen aan minder frequent water geven, terwijl je nog steeds voldoende vocht in de bodem houdt.

Week 5-6:

 • Irrigeer om de 7 dagen. Tegen deze tijd zouden de graswortels diep genoeg moeten zijn om langere periodes zonder water te overleven, wat de droogtetolerantie van je gazon vergroot.

Week 7 en verder:

 • Irrigeer om de 9 dagen. Dit is de langste periode tussen de irrigatiesessies en helpt om een droogtetolerant gazon te behouden. Pas indien nodig aan op basis van weersomstandigheden en bodemvochtigheid.

Stap 3: Doorzetten van een Duurzame Irrigatie voor het Gazon

Ga voor Lang en Minder Irrigeren

lange gras wortels

Wanneer de graswortels van uw gazon voldoende ontwikkeld zijn kunt rustig tot 9 dagen tussen uw irrigatie beurten laten. Het is echter wel belangrijk lang te irrigeren. U wilt dat het irrigatie water dat u aanbrengt aansluit op heb bodem water. probeer ongeveer 4 tot 6 cm water te geven per irrigatie beurt. Om dit te meten kunt u een regenmeter of een ondiepe container op het gazon te plaatsen tijdens het sproeien.

Hieronder zetten we de strategie volledig uit:

 1. Frequentie: Probeer minder vaak maar wel grondiger te irrigeren. Dit betekent dat je in plaats van dagelijks water te geven, je bijvoorbeeld één tot twee keer per week diep moet irrigeren.

 2. Hoeveelheid: Zorg ervoor dat je ongeveer 2,5 tot 4 cm water per irrigatie sessie geeft. Dit kun je meten door een regenmeter of een ondiepe container op het gazon te plaatsen tijdens het sproeien.

 3. Diepte: Het doel is om de bodem tot een diepte van minstens 15 cm vochtig te maken. Dit stimuleert de wortels om dieper in de grond te groeien, wat helpt bij droogtetolerantie.

 4. Tijdstip: Irrigeer bij voorkeur vroeg in de ochtend. Dit vermindert verdamping en zorgt ervoor dat het water diep in de grond kan doordringen voordat de hitte van de dag begint.

 5. Grondtype: Houd rekening met het type grond. Zandgrond laat water sneller door dan kleigrond, dus de irrigatieduur moet hierop aangepast worden.

Door deze methode te volgen, helpt u het gazon om diepere wortels te ontwikkelen, wat uiteindelijk resulteert in een gezonder en veerkrachtiger gazon tijdens droge periodes.

 

Voor- en Nadelen van Duurzame Irrigatie

Voordelen

 • Waterbesparing: Efficiënte irrigatiesystemen en slimme watergeefstrategieën verminderen het waterverbruik.
 • Gezond Gazon: Diepe wortelgroei zorgt voor een sterker en groener gazon, minder gevoelig voor droogte en ziektes.
 • Onkruidonderdrukking: Gezonde en diepe wortelstelsels van gras verdringen ondiep wortelende onkruiden en straatgras.
 • Milieuvriendelijk: Vermindert de afhankelijkheid van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

Nadelen

 • Initiële Kosten: De installatie van een geavanceerd irrigatiesysteem kan duur zijn.
 • Onderhoud: Regelmatig onderhoud en aanpassing van het systeem zijn noodzakelijk om optimale prestaties te garanderen.
 • Kennis en Planning: Vereist een goed begrip van bodem, irrigatietechnieken en gazonbeheer.

Conclusie

Door het toepassen van duurzame irrigatiestrategieën, inclusief zowel uitgebreide irrigatiesystemen als gemakkelijk te gebruiken zwenksproeiers, kan je een gezond en groen gazon behouden terwijl je de impact op het milieu minimaliseert. Door te focussen op een gezonde bodem, efficiënte watergeefmethoden en het gebruik van geschikte grassoorten, creëer je een gazon dat niet alleen mooi is, maar ook bestand tegen onkruiden en droogte. Start vandaag nog met het implementeren van deze strategieën voor een duurzaam en stralend gazon!

Nieuw

Ascophyllum Nodosum

€ 32,50
Nieuw

Ascophyllum Nodosum

€ 32,50

Een 100% Natuurlijke oplossing voor een gezonder gazon. Dit zeewiermeel is rijk aan voedingsstoffen die niet alleen de wortelgroei stimuleren en de ontwikkeling van nieuwe scheuten bevorderen, maar ook helpen bij het doorbreken van zaaddormantie. Het is bijzonder effectief in het verminderen van hitte-stress, waardoor uw gazon ook tijdens droge periodes groen en levendig blijft.

Wormenhumes ook bekend als wormencompots, wormenmest of vermicompost is een bekende bodemverbeteraar. Het bevat schimmels en bacterien voor een goede bodembalans. Daarbij is het rijk aan organische stof om uw bodem te verbeteren.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.